HEKLANJE

Sveobuhvatni mini-vodič za web hosting

TEMU APP 100 E KUPON

Što je web hosting: Najjednostavnije rečeno, web hosting je postavljanje vaše web stranice ili domene na World Wide Web (www) mrežu. ‘Postavljanje’ se naziva hosting. Web hosting se radi kako bi se omogućio pristup svijetu vašoj stranici (vašoj stranici ili sadržaju). Web hosting se vrši uz pomoć servera koji je povezan na internet.

Da biste svoju stranicu/mjesto povezali s webom, prvo ćete je morati imenovati. Naziv stranice/mjesta naziva se naziv domene. Postoje besplatne domene za koje ne morate plaćati hosting, ali ovdje imate vrlo ograničene usluge. Stoga je dobro ako imate nisku cijenu hostinga za domenu ako imate nizak proračun, ali bolje je plaćeno od besplatnih usluga. Nazivi domena obično završavaju s .com. Međutim, postoje i drugi sufiksi kao što su .org, .edu, .info, .in, .net i tako dalje, koji su jednako popularni. Neki sufiksi ukazuju na posao kojim se bave, poput .edu će definitivno biti obrazovni; .au je iz Australije, .ro iz Rumunjske i tako dalje. Kada birate ime domene, morate imati na umu da će vas ono predstavljati na webu. Dakle, odaberite jednostavno i sažeto ime, po mogućnosti ono koje odražava ili jest ime vaše marke. Jednostavnost je jednako važna kao i točnost jer će je ljudi morati zapamtiti da bi vam se javili. Ne bi trebalo biti teško zapamtiti.



Nakon što se odlučite za naziv domene, morat ćete obratiti pozornost na ostale čimbenike potrebne za dobru odluku o web hostingu, tj. kapacitet pohrane za vašu domenu, kapacitet prijenosa prometa, usluge korisničke podrške i pouzdanost poslužitelja.

Za kapacitet pohrane trebat će vam najmanje 500 MB, koje će vaš web host moći nadograditi kada osjetite da vam je potrebno. To obično uključuje i povećanje cijene web-hostinga. Što se tiče prijenosa prometa ili propusnosti, većina web domaćina nudi prijenos prometa od oko 100 GB mjesečno, što je u redu za malu do srednju web stranicu. Pazite da je ovo uključeno jer bez prometa na vašoj web stranici vaša će stranica biti mrtva. Neki web domaćini koji hosting naplaćuju vrlo nisko imat će dodatne cijene za prijenos prometa. Budite sigurni da znate za to i pristajete na to. Nakon što ste s web hostom, promjena je glomazna.

Najkritičniji čimbenik je servisna podrška. Kako biste imali dobar promet i izgradili dobar odnos, vaša web stranica mora uvijek biti funkcionalna. U slučaju da postoji neki problem u pristupu, otvaranju stranica ili preuzimanju, web host bi trebao moći riješiti problem što je brže moguće jer će vas vrijeme koštati novca i poslovnog odnosa. U idealnom slučaju, trebali bi vam pružiti uslugu koja se plaća 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.

Zadnje, ali ne i najmanje važno; pouzdanost njihovog poslužitelja sinonim je za pouzdanost vaše stranice u očima vaših kupaca. Ako vaša stranica cijelo vrijeme prikazuje ‘poslužitelj nije dostupan’, vaši će klijenti premjestiti svoje poslovanje drugamo. Stoga morate osigurati da vaš web hosting obavljaju pouzdani i ažurni poslužitelji, koji mogu i hoće pružiti 24-satnu uslugu s odgovarajućom sigurnosnom kopijom u slučaju bilo kakvog prekida. Moraju vam osigurati 99,5% neprekidnog rada i svoje rezervne planove.