HEKLANJE

Tko prodaje vaše osobne kreditne podatke?

TEMU APP 100 E KUPON

Nije dobro poznato, ali ako ste nedavno podnijeli zahtjev za hipotekarni kredit, informacije koje ste podijelili vjerojatno su prodane u roku od dvadeset četiri sata od vašeg zahtjeva za hipoteku. Agencije za izvješćivanje o kreditnoj sposobnosti obično prodaju ono što nazivaju “popisima okidača” ljudi koji su nedavno kontaktirali hipotekarne zajmodavce za stope ili prethodno odobrenje kredita i dali su kreditnim službenicima dopuštenje da provjere njihovu kreditnu sposobnost.

Te kontakte kupuju tvrtke za marketing podataka koje zatim preprodaju informacije zajmodavcima koji su zainteresirani da vas pokušaju navesti da koristite njihove usluge posudbe. Informacije koje pružaju tvrtke za marketing podataka vrijedne su jer zajmodavcima govore sve o vašoj kreditnoj sposobnosti prije nego što vam zajmodavci iznesu svoje ponude.



Jedna takva tvrtka je Mortgage Inquiry Data, koja govori zajmodavcima da mogu omogućiti pristup svakom potencijalnom zajmoprimcu koji podnese zahtjev za hipotekarni zajam u roku od dvadeset četiri sata od izvornog zahtjeva, što ih čini glavnim kandidatima za kreditne usluge u neposrednoj budućnosti. Druga tvrtka, Intellidyn, nudi ono što naziva IntelliAlert, što pruža slične vrijedne informacije budućim zajmodavcima.

Zajmodavcima ti podaci vrijede mnogo, a dolaze s velikom cijenom. Na primjer, Intellidyn naplaćuje 31.395 USD mjesečno za informacije o “platinastoj” razini, za koje Intellidyn obećava obavijestiti zajmodavce o svakom upitu ili zahtjevu za hipoteku u bilo kojem određenom području u SAD-u

Koje se još informacije prodaju?

Podaci o upitima o hipoteci također prodaju:
kreditni rezultati
otvorena hipotekarna stanja
mjesečna plaćanja
omjeri kredita i vrijednosti
revolving stanja kreditne kartice
osobne podatke o kreditu osim podataka o marketinškoj prijavi.

Sve to dovodi do etičkih pitanja u glavama mnogih bankara, koji općenito moraju platiti da dobiju informacije, samo da bi ih potom prodali drugim zajmodavcima koji im mogu biti izravna konkurencija za stambene kredite.

Od tri glavne tvrtke za kreditno izvješćivanje, Equifax i Experian javno su potvrdile da prodaju popise okidača u roku od dvadeset četiri sata, ali TransUnion još nije komentirao. Međutim, i Equifax i Experian tvrde da takvi popisi ne krše nijedan zakon. Umjesto toga, gledaju na njih kao na jednostavno svježije verzije prethodno odobrenih popisa kredita koje su godinama rutinski prodavali zajmodavcima.

Jedna od stvari koje najviše uznemiruju u ovom procesu je da čak i ako ne želite da se podaci o vašoj kreditnoj sposobnosti dijele, trenutno ne postoji dostupna opcija za odbijanje dopuštanja prodaje. Međutim, agencije za zaštitu potrošača u nekoliko država istražuju tu praksu, a vi možete osobno izraziti svoje negodovanje kontaktiranjem Savezne komisije za trgovinu.



Autorska prava © 2006 Jeanette J. Fisher. Nema prijevoda.

Estetska stomatologija 101

Cilj estetske stomatologije, odnosno elektivnog stomatološkog zahvata, je poboljšati izgled zuba i uljepšati osmijeh. Estetska stomatologija ne doprinosi zdravlju zuba.