HEKLANJE

Top 5 savjeta za sprječavanje prijevare s kreditnom karticom

TEMU APP 100 E KUPON

Ako ste zabrinuti zbog prijevare s kreditnom karticom, na dobrom ste putu da se zaštitite od toga da postanete žrtva. Istina je da svatko može lako postati žrtva prijevare zbog nemarnog načina na koji postupamo s našim osobnim podacima. Evo 5 najboljih načina na koje možete izbjeći da postanete žrtva prijevare.

Nikada ne dajte tražene osobne podatke strancu



Svojoj djeci uvijek govorimo da nikada ne razgovaraju sa strancima. Ipak, kada nas netko nazove i prijateljski razgovara s nama, većina nas će rado dati sve informacije koje pozivatelj traži. Kako biste izbjegli korištenje vaših osobnih podataka protiv vas, nikada ne dajte vitalne podatke o sebi nikome u koga nemate potpuno povjerenje. Drugim riječima, nemojte strancu davati svoj broj socijalnog osiguranja, svoju vozačku dozvolu, punu adresu, broj kreditne kartice ili bilo koju kombinaciju navedenog.

Nemojte dijeliti nezaštićene osobne podatke putem interneta

U ranim danima kada je Internet bio mlad, a većina korisnika naivna, bezvrijedna pošta bila je jedan od najlakših načina za dobivanje osobnih podataka od nesvjesnih surfera. Lažna obećanja o dobitku na lutriji ili posebnoj nagradi mogu lako uvjeriti surfere da se odreknu svojih osobnih podataka za nešto beznačajno ili ništa. Iako većina nas danas ima bolji razum, ipak nikada ne biste trebali davati bilo koji oblik osobnih podataka bilo kome putem Interneta, osobito podatke o svojoj kreditnoj kartici.

Čuvajte se stranica za krađu identiteta

Phishing je izraz koji se odnosi na web stranice koje su napravljene da oponašaju stvarne web stranice (poput onih web stranica za internetsko bankarstvo) s jedinom svrhom dobivanja informacija od vas. Bit će vam poslana poruka e-pošte koja vas obavještava o potrebi pristupa vašem online računu kreditne kartice za određene transakcije. Pošta će sadržavati poveznicu, sa stranicom koja izgleda kao da će vas povezati sa web-mjestom vašeg računa. U stvarnosti, ova stranica povezuje na mjesto za krađu identiteta, koje radi na nezakonitom prikupljanju vaših osobnih podataka. Naposljetku, ovi će kriminalci iskoristiti vaše podatke za online kupnju ili čak za dupliciranje kreditne kartice.

Provjerite svoje mjesečne izvode

Mogli bi proći mjeseci prije nego što otkrijete da je netko drugi koristio vašu kreditnu karticu bez vašeg znanja ako redovito ne provjeravate svoje mjesečne izvode. Budući da znate svoje obrasce potrošnje, sigurno ćete moći nanjušiti nešto sumnjivo kada vam nepodmireni ukupni iznos skoči za tisuću ili dvije. Pod uvjetom da nemate članove obitelji s nekontroliranom potrošnjom, to je siguran način da znate da je netko neovlašteno koristio vašu karticu.



Zaštitite svoju poštu

Većina nas svoju poštu uzima zdravo za gotovo. Obično ne zaključavamo svoje poštanske sandučiće, a zapravo bismo trebali. Naša pošta sadrži mnogo naših osobnih podataka, posebno pošta koja dolazi od banaka, osiguravajućih društava i kartičarskih kuća. Ako bi netko ukrao bilo koju vašu poštu koja sadrži vaše osobne podatke, izgubili biste svoj identitet od ovih lopova čak i prije nego što ste dobili jutarnju poštu.

Povjerenik za otpad

Temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13) čl. 46., pravna osoba koja je proizvođač otpada i zapošljava 50 i

Popravak egr ventila

EGR ventil (Exhaust Gas Recirculation) je važan dio sustava ispušnih plinova u modernim vozilima. Njegova glavna funkcija je recirkulacija neškodljivih