HEKLANJE

Trombocitni gelovi u plastičnoj kirurgiji

TEMU APP 100 E KUPON

Ne raduju se svi bilo kakvom kirurškom zahvatu. Zapravo, čak i osoba s najvećim entuzijazmom u pogledu postizanja najboljih rezultata bilo kojeg postupka zasigurno se osjeća nelagodno i zabrinuta je zbog cijele stvari.

Što ako ožiljci ne izblijede? Što ako ne ozdravim tako brzo? Bih li iz ovoga postigao dobre rezultate? Je li ovo vrijedno svega toga?



Zabrinutosti je naravno puno više. Popis bi se mogao nastaviti, ali oni bi pokazali samo jedno: proći kroz operaciju, koliko god nevjerojatne bile posljedice, nije lako, pogotovo ako se fokus prebaci na zastrašujući svijet rana, ožiljaka i rezultata.

Srećom, mnoge od ovih briga mogu se otkloniti sada kada su se pojavili gelovi za trombocite. Poznato je da trombocitni gelovi, također poznati kao Plazma bogata trombocitima (PRP), poboljšavaju zacjeljivanje kirurških rana, što zauzvrat smanjuje infekciju, otekline, bol, modrice i ožiljke. PRP čini sve to dok ubrzava zatvaranje rane i poboljšava linije reza.

Plazma bogata trombocitima dobiva se iz vlastite krvi pacijenta. U vrijeme operacije plastični kirurg izvuče približno 50 cc pacijentove krvi i stavi je u specijaliziranu centrifugu koja se vrti i automatski odvaja crvena krvna zrnca od plazme. Plazma se dalje centrifugira kako bi se koncentrirali autologni trombociti i prirodni faktori rasta pacijenta. Plastični kirurg ga sada može koristiti prema potrebi u kirurškom zahvatu.

PRP je 100% biokompatibilan i siguran jer ne predstavlja infektivni rizik za pacijente zbog činjenice da dolazi iz vlastite plazme pacijenta.

Problem iza bržeg zacjeljivanja rana uvelike se pripisuje ulozi trombocita u cijelom procesu. Trombociti osiguravaju početnu homeostazu i oslobađaju medijatore koji pomažu modulirati upalni odgovor. Faktori rasta, koji se nalaze u trombocitima, su proteini koji pomažu u oporavku tkiva ili rana, koji počinje tijekom stvaranja ugruška. Na ovaj način, pacijenti koji se podvrgavaju plastičnim operacijama poput rinoplastike, bit će sigurni da im zahvat neće ostaviti ožiljke za cijeli život, zahvaljujući ovoj nevjerojatnoj tehnici.

Prateći svoje korijene, plazma bogata trombocitima uvedena je u oralnu i maksilofacijalnu kirurgiju prije mnogo godina. Preliminarna studija o primjeni PRP-a pokazala je da je ozljeda alveoloplastike brže zacijelila kod pacijenata kod kojih je korišten gel obogaćen plazmom. Bolesnici su u postoperativnom razdoblju imali manje bolova i edema. Stoga ista studija preporučuje plazmu bogatu trombocitima kao valjani protokol za rekonstrukciju u bolesnika s kongenitalnim alveolarnim rascjepima.

Uz izvrsnost PRP-a u ubrzavanju procesa zacjeljivanja, ne čudi što ga plastični kirurzi koriste za svoje kirurške operacije. Osim toga, PRP je jedini dostupni proizvod koji sadrži povišene razine prirodnih faktora rasta. To ga čini jedinim solidnim i racionalnim izborom.



Pojedinci koji traže pomoć u poboljšanju svog izgleda bez straha od ožiljaka sada mogu u potpunosti pokloniti svoje povjerenje području plastične kirurgije. Metode su općenito usmjerene na to da pacijenti dobiju najbolje moguće rezultate, a istovremeno smanjuju, ako ne i eliminiraju, nelagodu i gnjavažu koja je inače povezana s postupkom.

Kako napraviti mašne za kosu

Jednostavni koraci za izradu mašni za kosu Postoji toliko mnogo korisnih savjeta za izradu raznih predmeta ručno. Kad god imate