HEKLANJE

Učenje osnova: Heklački bodovi za početnike

TEMU APP 100 E KUPON

Kao svaka vještina, Heklanje počinje s osnovama. U ovoj fazi, važno je usvojiti temeljne heklačke bodove kako biste stvorili čvrstu osnovu za svoje buduće projekte.

Lančić (lančićni bod):

Lančić je prvi korak u heklanju. To je osnovni bod koji stvara “lančić” petlji koje služe kao temelj za ostale bodove. Ovisno o željenom uzorku i debljini niti, možete napraviti željeni broj lančića.



Polumetak (polumetak bod):

Polumetak je jednostavan bod koji se koristi za stvaranje ravne površine. Ovaj bod omogućava brzo napredovanje u radu jer se lako izvodi i čini osnovu za većinu heklačkih projekata.

Stupac (stupac bod):

Stupac je višenamjenski bod koji se koristi za stvaranje visine u heklanju. Postoje različite vrste stupca, uključujući obični stupac, visoki stupac i dvostruki stupac, koji se koriste za stvaranje različitih tekstura i uzoraka.

Povezivanje (povezivanje bod):

Povezivanje je bod koji se koristi za spajanje krajeva redova. Kada završite redak, koristite povezivanje bod kako biste osigurali da se rad ne odvija i da se sljedeći redak može započeti.

Poveći (povećanje):

Povećanje je tehnika kojom se dodaju nove petlje kako bi se povećala širina heklane tkanine. Postoji nekoliko načina povećanja, uključujući povećanje u istoj petlji, povećanje između petlji i povećanje u svakom drugom stupcu.

Smanjivanje (smanjivanje):

Smanjivanje je tehnika kojom se smanjuje broj petlji kako bi se stvorio uži oblik tkanine. To je važna tehnika za stvaranje oblika poput konusa ili krojačkih detalja.

Prakticiranje ovih osnovnih heklačkih bodova pomoći će vam da razvijete osjećaj za niti, iglu i pokrete. Kako napredujete, moći ćete kombinirati ove osnovne bodove kako biste stvorili kompleksne uzorke i teksture. Heklanje je vještina koja zahtijeva strpljenje i praksu, ali vas nagrađuje prekrasnim i jedinstvenim kreacijama.