HEKLANJE

Učinkovito raspolaganje novcem

TEMU APP 100 E KUPON

Inflacija je svake godine. Ne možete zaustaviti povećanje životnih troškova jer cijene robe široke potrošnje stalno rastu. Ušteda novca postaje izuzetno težak zadatak. Evo nekoliko rješenja za malu uštedu kako biste i dalje mogli zadovoljiti svoje potrebe i još uvijek pronaći načine da malo smanjite za budućnost.

1. Proračun – nabavite jedan i držite ga se! I barem mali dio odvojite za štednju dok ste već kod toga; štednju za vašu budućnost, vašu mirovinu, vaše obrazovanje, vaš godišnji odmor, bilo što. Zaputite se u svoju lokalnu trgovinu uredskim materijalom za radne knjige za planiranje ili proračunske listove koje možete koristiti. Ili idite na svoju omiljenu tražilicu i upišite “planiranje proračuna” za stotine web-mjesta s člancima, besplatnim preuzimanjima, savjetima, e-knjigama i drugim resursima koji će vam pomoći u postavljanju proračuna i praćenju.



2. Planirajte unaprijed – pobrinite se da planirate hitne slučajeve i neočekivano, poput kvara uređaja ili kvara garažnih vrata. Čak i ako možete odvojiti samo 50 USD ili tako nešto svaki mjesec, stavite to na račun i namijenite za ovaj fond “Razno”. Onda kada stvari krenu po zlu, a hoće – ništa nije savršeno – bit ćete bolje pripremljeni.

3. Stavke koje nisu mjesečne – Odredite mjesečnu uplatu za stavke koje ne plaćate mjesečno i postavite to u svoj redovni mjesečni proračun. Na primjer, za stavke kao što su godišnje osiguranje vlasnika ili iznajmljivača kuće, tromjesečni računi za vodu i plaćanja osiguranja automobila i godišnji računi za smeće, uzmite iznose i odredite koji bi bili mjesečni. Zatim navedite stavke u dnevniku proračuna i povucite te iznose sa strane, spremajući ih na svoj račun za te svrhe. Na ovaj način, kada računi stignu, nećete biti zatečeni nespremni i morati tražiti isplate.

Ono što dobro funkcionira, umjesto rukovanja višestrukim štednim računima za svaku dužnu tvrtku, jest korištenje indeksnih kartica i jednog štednog računa. Napravite jednu indeksnu karticu za svaku novčanicu. Zatim jednostavno upišite iznos koji ste izdvojili na karticu i položite ga na svoj štedni račun. Čuvajte indeksne kartice sa svojom štednom knjižicom da vas podsjete koliko pokriva saldo. Zbroj svih vaših indeksnih kartica trebao bi biti jednak stanju na vašem štednom računu. (Obavezno izradite indeksnu karticu za svoja redovita sredstva koja štedite svaki mjesec u prvom koraku iznad i karticu za svoj fond Razno u drugom koraku iznad).

Stoga sljedeći put kad budete plaćeni, napravite tri golema koraka naprijed. Zgrabite svoje indeksne kartice, pratite svoj proračun i investirajte u sebe i svoju budućnost. Zavladajte svojim novcem.