HEKLANJE

Ugovaranje prema učinku pomaže u uštedi na troškovima energije

TEMU APP 100 E KUPON

Kako bi poboljšale energetsku učinkovitost, neke tvrtke čine više od pukog gašenja svjetla na kraju dana.

Kako skokoviti troškovi energije sve više utječu na krajnji rezultat američkih poduzeća, “ugovor o energetskom učinku” postao je privlačno rješenje za vlasnike komercijalnih zgrada. Ovaj ugovor je financijski ili operativni leasing koji nudi tvrtka za pružanje energetskih usluga, također poznata kao ESCO, kako bi pomogla tvrtkama da poboljšaju energetsku učinkovitost svojih zgrada ili objekata.



Ključ ugovaranja energetske učinkovitosti je korištenje dugoročnih ušteda komunalnih troškova za financiranje poboljšanja. ESCO često jamči uštedu energije koja će dostići ili premašiti godišnja plaćanja za pokrivanje svih troškova projekta, obično tijekom trajanja ugovora od sedam do 20 godina.

“Vlasnik zgrade plaća komunalno poduzeće za neučinkovitu zgradu ili može platiti ESCO-u da poboljša svoju zgradu”, kaže Jeff Stokes, potpredsjednik u World Energy Solutions, ESCO-u (simbol: WEGY) čiji je dio na burzi, sa sjedištem u St. Petersburg, Fla.

World Energy Solutions nastoji smanjiti potrošnju kilovata do 30 posto. Tvrtka nudi niz usluga, uključujući naplatu komunalnih usluga i analizu tarifa, energetski pregled, ugradnju poboljšanja zgrade, održavanje sustava zgrade te kontinuirano praćenje i provjeru uštede energije.

ESCO tvrtke mogu pružiti fleksibilne i jedinstvene načine financiranja svojih usluga. Na primjer, World Energy Solutions nudi plaćanje

ukupni početni trošak instalacije kao i održavanja opreme u zamjenu za 80 posto udjela u stvarnim uštedama ostvarenim tijekom razdoblja od najmanje 10 godina.

“U nekim slučajevima, naša će tvrtka financirati cijelu instalaciju, bez naknade za naše kupce, i živjeti od ušteda koje ostvarimo tijekom određenog vremena”, kaže Ben Croxton, glavni izvršni direktor tvrtke World Energy Solutions.

ESCO ne samo da prepoznaju prilike za uštedu energije, već i razvijaju inženjerske dizajne i specifikacije te upravljaju cijelim procesom. Također mogu pružiti obuku osoblja i usluge tekućeg održavanja.



Čak je i savezna vlada krenula u akciju, i to s dobrim razlogom: Izvršne naredbe koje zahtijevaju od federalnih agencija da koriste 35 posto manje energije do 2010. u usporedbi s razinama iz 1985. zahtijevat će 5 milijardi dolara u energetskim projektima. Velik dio toga će otići na “Ugovore o učinku super uštede energije”, koje nudi Ministarstvo energetike.