HEKLANJE

Unaprijed odobrene kreditne kartice – prednost ili zlo?

TEMU APP 100 E KUPON

U stoljeću plastičnog novca i načela ‘kupi prije nego što zaradiš’ živuće banke i kartičarske kuće bore se do kraja da se dočepaju još jednog zalogaja lojalnosti potrošača. Ali u isto vrijeme oni neće posuditi svoj novac tako jednostavno kao što se čini. Općenito, banka prihvaća popis potencijalnih tražitelja kreditne kartice. Nakon kraćeg razvrstavanja, banka šalje pisma prije odobrenja onima koji će se vjerojatno prijaviti.
U praksi, ako podnesete zahtjev za kreditnu karticu za prethodno odobrenu ponudu, banka postavlja još jedan upit o vašoj kreditnoj sposobnosti, što ponekad može rezultirati nepovoljnim ishodom. Ali to nije jedini razlog zašto bi se trebali osjećati sumnjičavo u vezi s prethodnim odobrenjima. Razmotrimo stvar kako bismo ispravno odredili prioritete.
1. Brojni su unaprijed odobreni zahtjevi za kreditne kartice koji se svakodnevno nalaze u vašem poštanskom sandučiću.
Možete pregledati mnoge ponude kreditnih kartica različitih banaka, to vam omogućuje praćenje trendova na tržištu kreditnih kartica i olakšava pronalaženje kartice za vaše potrebe. S druge strane, možete se zbuniti u gomili papira, previdjeti važnu prepisku ili podnijeti zahtjev za previše kreditnih kartica, a ne moći odoljeti iskušenju.

2. Primate prethodna odobrenja u obliku običnih pisama, isporučuju se izravno u vaš poštanski sandučić.
Lako je pročitati prethodna odobrenja i usporediti uvjete koje nude, ali ih je također riskantno primiti, jer neki ljudi mogu dobiti pristup vašem poštanskom sandučiću i podnijeti zahtjev za kreditnu karticu koristeći se vašim identitetom (u većini pisama morate samo unijeti vaš potpis, ostala prazna polja su već popunjena). U tom slučaju karticu možete dostaviti na adresu koju navedete i primit ćete samo izvode.
Osim toga, možete biti dovoljno neoprezni i baciti ova pisma, a da ih ne potrgate na komadiće, tako da ih kriminalci mogu pronaći i upotrijebiti kako je gore opisano.



3. Sva pisma govore da ste imali prethodno odobrenje za kreditne kartice, tako da ne morate brinuti o odbijanjima ili provjeri kreditne sposobnosti.
U slučajevima kada pismo kaže da ste prethodno odobreni i sadrži karticu, banka vas je stvarno odobrila i možete koristiti karticu (iako implicirani uvjeti mogu biti ne baš povoljni). U ostalim slučajevima, kada morate ispuniti zahtjev, nema jamstva da će vam se kartica izdati. Da vam kažem više, postoji mogućnost da vaš kreditni rezultat bude oštećen. Prije nego što vam pošalje predodobrenje, banka dobiva popis osoba kojima može slati pisma. Ovo je blagi upit i to ne utječe na vaš kreditni rezultat. Dok ispunjavate prijavu (za koju zapravo još niste odobreni), vaš se kreditni rezultat provjerava po drugi put, a to je teška provjera jer se ovaj put radi na vaš zahtjev. Ako slučajno niste odobreni, vaša će se kreditna sposobnost smanjiti.
Gore navedeno je najozbiljnija opasnost koju unaprijed odobreno pismo može izazvati.
Postoji nekoliko pravila kojih bi se mudar potrošač trebao pridržavati. Nemojte biti sigurni da ste univerzalno odobreni ako primite unaprijed odobrene zahtjeve za kreditne kartice. Šalju se čak i onima bez kreditne povijesti. Upoznajte svoju kreditnu povijest prije prijave. Ne podnosite zahtjev za karticu nepoznate banke; nemojte se prijavljivati za previše kartica. Temeljito uništite sva slova umjesto da ih jednostavno bacite. Odustanite od dobivanja predodobrenja, ako ih ne trebate.
I, konačno, idite i sami potražite dobru kreditnu karticu, to će donijeti bolje rezultate od pregledavanja tona šarenog papira.

Svjetski dan urbanizma

Proslavu Dana urbanizma pokrenuo je još 1949. godine profesor Carlos Maria della Paolera sa sveučilišta u Buenos Airesu kako bi