HEKLANJE

Ušteda energije stavlja novac u vaš džep

TEMU APP 100 E KUPON

Kako vlasnici kuća mogu uštedjeti novac samo sjedeći na svom kauču? Jednostavno je, štedeći energiju grijanja i hlađenja neposredno prije nego što sjednete. Postoji niz jednostavnih i jeftinih stvari koje se mogu napraviti kao “uradi sam” projekti koji će uštedjeti stotine dolara godišnje.
Najjednostavnija strategija za uštedu novca je uklanjanje vremenskih uvjeta za vrata i prozore s brtvom tipa “V”. Otvor “V” trebao bi biti okrenut prema vanjskoj strani kuće. To će smanjiti propuh u kući i spriječiti izlazak zagrijanog ili ohlađenog zraka iz kuće. I što dulje obrađeni zrak ostaje u kući, to je manji trošak obrade zraka.
Brtvljenje oko okvira prozora i vrata i brtvljenje oko osnovnih dasaka također će usporiti gubitak tretiranog zraka iz kuće. Ova strategija ponovno će smanjiti vlasnikov račun za grijanje i hlađenje.
Obje ove tehnike mogu se ostvariti kao projekt za jedan vikend. Učinite sebi uslugu i uštedite novac, a zatim se okrijepite i sjednite na kauč.
Kako biste osigurali uštedu energije i novca, postoji niz drugih stvari koje vlasnik kuće može učiniti. Uklanjanje okvira vrata i prozora te uklanjanje podnih ploča otkrit će male i ozbiljno velike praznine u građevinskoj tkanini. Držeći ruku preko ovih praznina ili koristeći dimnu olovku, vjerojatno ćete osjetiti i vidjeti opseg propuha. Ispunjavanje ovih praznina vlaknastim materijalima i/ili brtvljenjem drastično će smanjiti neugodan propuh, smanjiti troškove grijanja i hlađenja kuće i stoga vam uštedjeti ozbiljan novac.
Ovaj projekt će vjerojatno trajati dva do tri vikenda uz minimalne troškove za vas.
Prozorsko staklo je također značajan izvor gubitka grijanja i hlađenja za vlasnika kuće. Svoje postojeće prozore možete zamijeniti visokoučinkovitim prozorima uz veliku cijenu ili možete pokriti svoje prozore komercijalno dostupnom prozirnom plastičnom folijom. Ovo je posebno sjajno zimi; te ćete postići značajno smanjenje troškova grijanja.
Uz uštedu u troškovima energije koja se pripisuje ovim jednostavnim strategijama, vjerojatno biste mogli uz novi kauč.