HEKLANJE

Vaša kreditna kartica – znajte je kao da vam je najbolja prijateljica

TEMU APP 100 E KUPON

Upotreba kreditnih kartica u Australiji eskalira vjerojatno zbog dobrog gospodarskog povjerenja, no znaju li ljudi kako servisirati taj dug i koliko bi to moglo koštati?

Australci duguju 32 milijarde dolara duga po kreditnim karticama, prema brojkama Reserve Bank, a neki stručnjaci predviđaju da će to narasti na gotovo 50 milijardi dolara do 2009. godine.



To je nevjerojatna brojka i kako se čini definitivno je u porastu s Baycorp Advantageom, pružateljem kreditnih informacija, koji kaže da su zahtjevi za kreditne kartice porasli za 11 posto u odnosu na prošlu godinu s 875.000 zahtjeva za kreditne kartice u listopadu, studenom i prosincu.

To je razlog za zabrinutost, prije samo sedam godina, naknade nastale na karticama iznosile su 136 milijuna dolara, ali sada su porasle na nevjerojatnih 787 milijuna dolara. To je djelomično zbog povećanja naknade za zakašnjelo plaćanje s 20 USD na 29 USD.

Analitičarima, bilo bi potrebno pet godina minimalne otplate da se isplati 2399 dolara, prema podacima Reserve Bank, kao prosječni dug po kreditnoj kartici u prosincu. Prosječni kreditni limit porastao je na 6754 USD.

Ovo se vjerojatno ne odnosi samo na Australiju jer su trendovi u drugim zemljama vrlo slični.

Iz ovih brojki moglo se vidjeti da postoji nedostatak znanja o tome kako učinkovito i sigurno koristiti kredit te također moguće i nedostatak istraživanja o uvjetima i naknadama vezanim uz određenu karticu koja se koristi. Neki kažu da bi to moglo biti zbog snažnog marketinga oko sustava bonus bodova koji pomiče donošenje odluka kupaca s “uvjeta i odredbi” na “što dobivam za ništa”.

Skupine potrošača obnovile su pozive na reformu Jedinstvenog kreditnog kodeksa kako bi banke zaustavile promicanje neželjenih povećanja limita i zahtijevale od njih da tiskaju upozorenja o tome koliko će vremena trebati da otplate svoj dug po trenutnim kamatnim stopama.

Kreditne kartice ipak nisu sve loše. Kreditne kartice su praktičnije i sigurnije za nošenje od gotovine. Također možete zaraditi nagrade ili dobiti povrat novca za svoje kupnje. Oni također mogu pomoći u izgradnji vašeg kreditnog rejtinga. Važna je razumna i disciplinirana uporaba, kao i dobro razumijevanje načina na koji vaša kartica primjenjuje naknade i odabir prave kreditne kartice za vas u prvom trenutku.



Prilikom podnošenja zahtjeva i korištenja kreditne kartice potrebno je uzeti u obzir važne čimbenike. Postavljanje pitanja o sebi vjerojatno je prvi korak. Na primjer “Trebam li kreditnu karticu” i “Hoće li plaćanja stati u moj proračun”.

Odabir prave kartice trebao bi uključivati barem pregled:

Kamatna stopa – neke kartice nude atraktivnu stopu za medeni mjesec iako je važna stopa nakon ove.



Razdoblje bez kamata – može se razlikovati od kartice do kartice.

Kako se obračunava kamata – od trenutka kupnje ili od trenutka izvoda?

Godišnja naknada – neki sustavi vremenskih bonusa kompenziraju se ovom godišnjom naknadom.



Administrativne naknade – postoje li i koje su?

Naknade za zakašnjelo plaćanje i prekoračenje limita – kada se primjenjuju i koliko?

Ostali troškovi – koji drugi troškovi postoje?

Gotovinski predujam – ako ćete koristiti pažljivo proučite uvjete i budite svjesni kako funkcionira i koje se naknade primjenjuju.

Kreditne kartice su korisna stvar jer u nekim slučajevima kupcima nude zaštitu jer mogu otkazati transakcije, nude udobnost jer eliminiraju potrebu za nošenjem gotovine i gotovo su nužne za putnike. Istraživanje i disciplina ključ su uspjeha.

Dali nas je moda zarobila?

Moda je sveobuhvatna. Dali vi činite modu ili moda čini vas? Koliko ste zaraženi od najnovijih trendova? Ako imate vremena