HEKLANJE

Vaši izvještaji o naplati kredita i elektroničkim prijenosom sredstava

TEMU APP 100 E KUPON

Važno je redovito provjeravati izvode računa za naplatu kredita i elektronički prijenos sredstava jer ti dokumenti mogu sadržavati pogreške koje bi mogle oštetiti vaš kreditni status ili odražavati neprikladne troškove ili prijenose. Ako pronađete grešku ili odstupanje, obavijestite tvrtku i odmah osporite grešku. Zakon o poštenoj naplati kredita (FCBA) i Zakon o elektroničkom prijenosu sredstava (EFTA) uspostavljaju postupke za rješavanje pogrešaka u izvodima računa za naplatu kredita i elektroničkim prijenosom sredstava, uključujući:

• naknade ili elektronički prijenosi sredstava koje vi – ili bilo tko koga ste ovlastili da koristi vaš račun – niste izvršili;



• naknade ili elektronički prijenosi sredstava koji su netočno identificirani ili prikazuju pogrešan datum ili iznos;

• matematičke pogreške;

• neispravno knjiženje plaćanja, kredita ili elektroničkih prijenosa sredstava;

• neslanje računa na vašu trenutnu adresu – pod uvjetom da vjerovnik primi vašu promjenu adrese, u pisanom obliku, najmanje 20 dana prije završetka obračunskog razdoblja;

• naknade ili elektronički prijenos sredstava za koje tražite objašnjenje ili pisani dokaz o kupnji zajedno s prijavljenom pogreškom ili zahtjevom za pojašnjenje.

FCBA se općenito primjenjuje samo na “otvorene” kreditne račune – kreditne kartice i račune s revolving naplatom, poput računa robnih kuća. Ne odnosi se na zajmove ili kreditne prodaje koje se plaćaju prema fiksnom rasporedu dok se cijeli iznos ne vrati, poput zajma za automobil. EFTA se primjenjuje na elektroničke prijenose sredstava, poput onih koji uključuju automatske bankomate (ATM), transakcije zaduženja na prodajnom mjestu i druge transakcije elektroničkog bankarstva.

Poznavanje vaših prava prvi je korak u praćenju vaših elektroničkih transakcija i sprječavanju kradljivaca identiteta. Provjerom svoje evidencije za troškove ili prijenose koje niste izvršili osigurat ćete da je vaša kreditna evidencija točna i da nema pogrešnih terećenja. Vi ste prva linija obrane od negativaca koji pokušavaju pristupiti vašim elektroničkim računima.



Pri elektroničkoj transakciji koristite zdrav razum i osigurajte sigurnost transakcije. Svakodnevna provjera vašeg računa na mreži omogućit će vam da vidite sve neuobičajene kupnje ili prijenose i pravovremeno ih prijavite umjesto da čekate da vam stigne mjesečni papirnati račun. Vi ste prva linija obrane i možete pomoći u zaštiti svoje dobre kreditne sposobnosti uz vrlo malo truda. Potrebno je samo minutu ili dvije dnevno da se prijavite na svoj račun i uvjerite se da je sve u redu. Odvojite vrijeme i uživajte u miru.