HEKLANJE

Vježba štednje novca

TEMU APP 100 E KUPON

Postoji jednostavna vježba za uštedu novca koju bi svatko trebao napraviti barem jednom u životu. To je u konačnici jedan od najboljih načina za uštedu novca, jer se ne radi o škripanju novčića, već o otkrivanju onoga što stvarno želite i dobivanju toga. Toliko je jednostavan da ćete možda oklijevati isprobati ga. Samo probaj. Evo ga:

Navedite sve na što ste potrošili novac, trenutno trošite novac ili biste mogli potrošiti novac.



Nemojte samo čitati ovo i razmišljati o nekoliko stvari. Odvojite vrijeme da zapravo sve zapišete. Pregledajte svoje bankovne izvode ako morate, kako biste zapamtili i uključili sve.

Sada prođite kroz popis i pažljivo razmotrite svaku stavku. Odvojite najviše vremena na velike stavke – prošle, sadašnje i buduće mogućnosti. Ako vaš timeshare na plaži vrijedi upola manje nego što ste platili, košta 1000 dolara godišnje i rijetko se koristi, trebate naučiti iz toga – ne da se kažnjavate, već da imate bogatiji život.

Ako iskreno razmislite o tome koliko ćete puta koristiti to rekreacijsko vozilo i cijeni, to bi moglo biti 250 USD za svaki dan korištenja. To je u redu ako vam se to isplati, ali možda biste stvarno uživali u hotelima od 100 dolara više. Ili možda možete unajmiti kamper za manje ukupne troškove, čime ćete osloboditi novac za druge važne ciljeve.

Vidite, ušteda novca nije žrtva. Svi smo svjesni životnih mangupa koji zgrabe svoje novčiće, ulože ušteđevinu u banku, a zatim ništa ne učine s njom. Poanta bi trebala biti uštedjeti novac u jednom području života kako biste ga mogli koristiti na načine koji će vam cijeli život učiniti bogatijim.

Pretpostavimo da primijetite da trošite 8 dolara mjesečno na pretplate na časopise koje ne čitate ili na osiguranje motocikla koji gotovo nikad ne vozite? Otkažite pretplate ili prodajte
motocikl, a što si izgubio? Je li to velika stvar? Što ćete dobiti s tih 8 dolara umjesto toga?

– Bankirajte ga deset godina i iskoristite 1200 dolara za drugi medeni mjesec.

– Iskoristite ga da jednom godišnje platite slobodan dan, da ga provedete s djecom.



– Uložite kako biste imali dodatnih 50 dolara mjesečno tijekom godina svoje mirovine.

– Kupi šest dobrih knjiga godišnje, da naučiš nešto novo.

– Jednom mjesečno napravite banana split za obitelj.



– Dajte 100 dolara godišnje za vrijedan cilj.

8 dolara mjesečno može učiniti mnogo ako se mudro koristi. Zamislite što biste mogli učiniti da prestanete bacati 200 USD mjesečno. Zato je jako važno otkriti što stvarno želite – a što ne želite. Ovo je jedan od najinteligentnijih načina uštede novca.

Pouzdajte se u svoje znanje

“Nečiji um, jednom razvučen novom idejom, nikada ne dobiva svoje izvorne dimenzije.” – Oliver Wendell Holmes Tkanina američkih kućnih poslova