HEKLANJE

Vlasnik tvrtke ili zaposlenik – što ste vi?

TEMU APP 100 E KUPON

Često sam čuo vlasnike tvrtki kako govore kako nikada ne bi mogli zamisliti da rade za nekog drugog jer vole slobodu koju nudi vlasništvo nad poduzećem. S druge strane, čuo sam zaposlenike kako govore da nikada ne bi željeli imati vlastiti posao. Vjeruju da postoji mnogo gnjavaža povezanih s vlasništvom tvrtke.

Bio sam i zaposlenik i vlasnik tvrtke i primijetio sam da vlasnici tvrtki i zaposlenici imaju dva različita načina razmišljanja. Neke od ovih ključnih razlika objašnjene su u nastavku i mogu vam pomoći da odredite gdje se vi uklapate.



MENTALITET POSLOVNIKA

1. Riješite problem za nekog drugog i stvorite posao za sebe – Na primjer, osoba koja je stvorila automatski pokretač automobila koji pokreće vaše vozilo bez potrebe za izlaskom na otvoreno, riješila je problem za mnoge ljude. Omogućio je stanovnicima hladnih klimatskih područja da pokreću svoja vozila iz zgrade, omogućujući tako da se unutrašnjost vozila zagrije prije nego uopće uđu u vozilo.

2. Uživajte u fleksibilnom radnom vremenu – ako trebate, možete prilagoditi svoje radno vrijeme kako biste prisustvovali djetetovoj nogometnoj utakmici ili školskom izletu. Možda ćete također moći odlučiti u koje ćete doba dana raditi. Muž moje djevojke ima svoj posao od kuće i radi navečer. To mu omogućuje da bude kod kuće s njihovom djecom kada je ona na poslu tijekom dana.

3. Shvatite da se odlazak u mirovinu ne temelji na dobi – U svojoj knjizi pod naslovom “Bogati otac, siromašni otac”, Robert T. Kiyosaki objašnjava da se mogućnost odlaska u mirovinu zapravo temelji na vašoj financijskoj situaciji. A ako imate posao koji donosi velike prihode, odlazak u mirovinu u bilo kojoj dobi prava je opcija. Dakle, umjesto da čekate dobitak na lutriji, postoje drugi načini da vam donesete bogatstvo.

4. Gledajte na operativne troškove kao na ulaganje u svoju budućnost – Važno je zapamtiti da “morate staviti drva u peć da biste dobili toplinu.” Dakle, ako platite tečaj koji će vam donijeti više posla, onda na to stvarno ne možete gledati kao na trošak.

5. Prihvatite da prihodi mogu varirati od mjeseca do mjeseca – Shvaćate da je ukupni prihod na kraju godine najvažniji.

MENTALITET ZAPOSLENIKA



1. Manje fleksibilno radno vrijeme – Vi mijenjate sate za dolare. Također ste sretni radeći od 8:00 do 4:00. Kad dođe 16:00, imate svoje slobodno vrijeme. Ono što danas niste obavili na poslu može pričekati do sutra ili se može prenijeti u sljedeću smjenu.

2. Prihvatite da ste plaćeni onoliko koliko je poslodavac odlučio da posao vrijedi – Ako je vrh ljestvice plaća 30.000 dolara godišnje, to je sve što možete zaraditi s tim poslom.

3. Prihvatite da povišice vaše plaće nisu pod vašom kontrolom – Stoga se veselite sljedećoj povišici, čak i ako je dobijete samo jednom godišnje.



4. Samo ljudi u dobi od 50 do 60 godina mogu ići u mirovinu – Neki poslodavci imaju planove za mirovinu, ali punu mirovinu možete dobiti tek kada vaša dob i godine staža na tom poslu budu jednaki unaprijed određenom broju.

5. Volite znati koliki je vaš ček svaki mjesec – Ne sviđaju vam se čekovi koji se mijenjaju.

Ukratko, postoje razlike u razmišljanju vlasnika poduzeća i zaposlenika. Na temelju onoga što sam upravo objasnio, može vam pomoći da odlučite u koju kategoriju spadate – vlasnik tvrtke ili zaposlenik.



Njega suhe kože

S previše uloga kojima žena može žonglirati u današnjem brzom ritmu života pod visokim pritiskom, vrlo je malo vremena za