HEKLANJE

Vodič kroz Poglavlje 7 Stečaj

TEMU APP 100 E KUPON

Stečaj je zakonski proglašena nesposobnost pojedinaca ili poduzeća da podmire svoje dugove. Proglašenje bankrota mogu zahtijevati ne samo vjerovnici u nastojanju da dobiju ono što im se duguje, već i insolventni pojedinac ili organizacija. Ako je teško vratiti dugove, proglašenje stečaja može biti pravo rješenje za dugove.

Od šest osnovnih vrsta Stečajnog zakonika, Poglavlje 7 je “likvidacija” imovine koja nije izuzeta radi plaćanja dugova. U postupku pod nadzorom suda, sud imenuje stečajnog upravitelja koji unovčuje neizuzetu imovinu dužnikove imovine i vrši diobu vjerovnicima. Stečajni zakon dopušta dužniku da zadrži određenu izuzetu imovinu; ali stečajni upravitelj će unovčiti preostalu imovinu dužnika.



Prema izmjenama i dopunama Stečajnog zakona donesenim u Zakonu o sprječavanju zlouporabe stečaja i zaštiti potrošača iz 2005., ako je prihod dužnika veći od određenih pragova, dužnik možda neće imati pravo na olakšice iz poglavlja 7. Podnošenje zahtjeva prema poglavlju 7 automatski zaustavlja većinu radnji naplate protiv dužnika ili dužnikove imovine, ali potencijalni dužnici trebaju shvatiti da bi podnošenje zahtjeva prema poglavlju 7 moglo rezultirati gubitkom imovine.

Nakon bankrota prema Poglavlju 7, više nećete dugovati novac na kreditnim karticama, neosiguranim zajmovima, neplaćenim bolničkim, medicinskim i komunalnim računima i neplaćenoj stanarini. Ali dugovi kao što su državni i savezni porezi (osim ako nisu stariji od tri godine), uzdržavanje djeteta propisano zakonom; alimentacije, studentski zajmovi koje podupire država, dugovi zbog prijevare, novčane kazne, penali i dugovi zbog namjernog ozljeđivanja druge osobe ili imovine nisu eliminirani bankrotom iz poglavlja 7.

Samo nekoliko mjeseci nakon podnošenja peticije, u većini slučajeva iz poglavlja 7, pojedinačni dužnik dobiva razrješnicu koja oslobađa dužnika osobne odgovornosti za određene dugove koji se mogu osloboditi. Stoga je poglavlje 7. Stečaj osmišljeno da dužniku pruži novi početak i priliku za život uz dobro financijsko upravljanje.