HEKLANJE

Učinite sami dizajn krajolika – odakle početi?

TEMU APP 100 E KUPON

Postoji stara izreka koja kaže nešto poput – “Početak je napola gotov”. I toliko puta smatram da je to istina jer vidim da se krajobrazi uradi sam bore pronaći svoju početnu ideju dizajna. Međutim, nakon što uspostave okvir potrebnih elemenata dizajna, odatle obično ide prilično glatko.
Nije iznenađujuće da je najčešće pitanje krajobraznog dizajna koje dobijem – “gdje da počnem?” ili “kako da započnem svoj dizajn?”. Znam da može biti teško. A pogotovo ako nemate viziju za svoj dizajn.
Dakle, odakle početi? Kako započeti dizajn krajolika ili vrta?
Iako je svaki dizajn drugačiji i svaki dizajner slijedi skup pravila i principa, smatram da većina učini to sami, svi imaju najveći uspjeh koristeći istu početnu točku. Započnite postavljanjem svih staza, prilaza, pristupnih putova ili područja za šetnju koja bi mogla biti potrebna. I također stvorite pristup svim područjima koja planirate stvoriti. U mnogim dizajnima, to će pomoći uspostaviti okvir oko kojeg možete jednostavno dizajnirati.
Naravno, ovo neće biti primjenjivo na sve dizajne jer mnogi ne zahtijevaju nikakav pristup ili putovanje. Zato iskoristite ovaj savjet gdje i ako možete.
Staze i šetnice mogu ostvariti mnoge funkcije u vašem krajoliku ili vrtu. Njihova je glavna funkcija, naravno, stvoriti određeni prostor po kojem će ljudi hodati.
Međutim, u dizajnu i kao pomoć pri dizajnu, njihova bi funkcija mogla biti usmjeravanje vaših posjetitelja do, kroz ili od nekog drugog područja u vrtu. Također, izvrstan su način da razbijete golemo prostranstvo travnjaka, livade ili površine kreveta.
Prvo, pogledajmo šetnice, staze i slične potrebne elemente.
Šetnice su potrebne za usmjeravanje posjetitelja ili vas do i iz drugog područja. Zapazite da gotovo svaki dom ima šetnicu koja vodi do ulaznih vrata, na koja većina ljudi, naravno, želi pozvati goste da dođu. Dakle, šetnje, bilo da su profinjene (cigla, kameni kamen, itd.) ili primitivne (šljunak, malč, itd.), neophodne su da bi posjetitelje “vodile” ili “odvodile” do nekog područja, kroz njega ili dalje od njega.
Dakle, gdje su potrebna područja gdje trebate druge šetnice ili pristup? Možda sa stražnjih vrata u uličicu gdje odlažeš smeće. Ili od kuće do bazena. Ili od bazena do dječjeg prostora za igru ili vanjskog prostora za kuhanje. Dobili ste sliku.
U dizajnerskom smislu.
Uspostavljanje područja za šetnju, vožnju i pristup zauzvrat će pomoći u stvaranju granica i granica. Nakon što ste postavili svoje šetnice, možete jednostavno dizajnirati velik dio krajobraza oko njih. Isto vrijedi i za prilazne puteve i parkirališta. Možete posaditi gredice s jedne ili obje strane šetnice ili koristiti šetnicu kao rub za stvaranje granica.
Neka bude zanimljivo ako možete.
Ako biste, na primjer, planirali postaviti prostor za sjedenje na stražnjoj strani vrta. Naravno, trebat će vam neka vrsta staze za vas i vaše goste do tamo. Međutim, umjesto da iscrtate ravnu stazu, zašto ne biste napravili vijugavu turu kroz druga zanimljiva područja vrta na putu do tamo?
Krivulje i vijugave staze ne stvaraju samo zanimanje. Također mogu stvoriti iluziju više prostora, udaljenosti i putovanja. Ovo je posebno korisno u stvaranju malih vrtova i krajolika.
Nakon što postavite šetnice, prilaze i pristupne površine, imat ćete dobar početni okvir za ostatak dizajna. Sada jednostavno dizajnirajte oko njih.

Kako se nositi s ćelavošću

Općenito, kada vam kosa počne sijediti, to možete lako popraviti s malo dobro promišljenog bojanja. Ali s ćelavošću… pa, morate