HEKLANJE

Što ste učinili da zaštitite svoj identitet?

TEMU APP 100 E KUPON

Nije tajna da je krađa identiteta postala veliki problem u ovoj zemlji. Samo prošle godine više od 9,9 milijuna Amerikanaca postalo je žrtvama ovog razornog zločina. I to može biti razorno.

Do krađe identiteta dolazi kada netko dođe do ključnih dijelova vaših osobnih podataka s namjerom da počini prijevaru. Najčešće koriste te podatke za otvaranje novih kreditnih računa i stvaranje velikih dugova. Međutim, to nije jedino korištenje ukradenih osobnih podataka. Također ga može koristiti netko tko želi ilegalno emigrirati, provoditi terorističke aktivnosti, preuzeti novi identitet ili čak ucjenjivati vas ili nekoga u vašoj sferi odnosa.



Kako lopov može doći do vašeg identiteta?

Dok većina ljudi vjeruje da je njihova najveća izloženost krađi putem interneta, stručnjaci kažu da su vaš poštanski sandučić (gdje lopovi mogu dobiti izvode računa, nove čekove i kreditne ponude) i vaše smeće najlakši način na koji kriminalci mogu pristupiti vašim osobnim podacima. Česta je i krađa torbice ili novčanika. A tu su i one situacije u kojima svojevoljno dajete informacije putem telefona (nekome tko zove s odličnom ponudom) ili putem interneta kao odgovor na lažnu e-poštu (što se obično naziva “phishing”).

Nakon što lopov dobije vaše podatke, obično ima nekoliko tjedana (čak i mjeseci) prije nego što postanete svjesni da postoji problem. Zapravo, to možda neće postati očito sve dok iznenada ne počnete primati račune za revolving račune koje nikada niste otvorili, u gradovima koje nikada niste posjetili, za artikle koje nikada niste kupili. Do tog vremena, vaše kreditno izvješće je postalo začinjeno novim računima za koje niste imali pojma da postoje.

Jednom kad se to dogodi, pokušaj ispravljanja štete postaje noćna mora.

Međutim, postoje načini da budete proaktivni i zaštitite se. Na primjer, većina tvrtki koje izdaju kreditne kartice nude usluge koje će pratiti neuobičajene aktivnosti na vašem računu, odmah vas obavijestiti ako postoji problem i zaštititi vas od lažnih naknada. Tri vodeće agencije za kreditno izvješćivanje u Sjedinjenim Državama: Equifax, TransUnion i Experian, svaka nudi i usluge nadzora (iako je to sve što rade… prate i informiraju).

Postoje i drugi načini na koje možete smanjiti potencijalni rizik:

Nikada ne dijelite svoje bankovne podatke, osobito svoju osobnu lozinku, ni s kim osim ako ste vi inicirali kontakt ili osobno ne poznajete osobu s kojom imate posla. Legitimne banke i druge tvrtke neće vas zvati ili slati e-poštom tražeći podatke o vašem osobnom računu. Kada primite zahtjev za podacima o svom računu (bilo da se radi o bankovnom računu, računu kreditne kartice ili čak PayPal ili eBay računu), trebale bi se pojaviti crvene zastavice.



Uvijek čuvajte svoj PIN (osobni identifikacijski broj) na bankomatima.

Nažalost, ne biste trebali ostavljati odlaznu poštu u svom kućnom poštanskom sandučiću za preuzimanje. Odnesite poštu u poštanski ured ili je ostavite u sigurnom poštanskom sandučiću.

Nikada ne nosite karticu socijalnog osiguranja u novčaniku. Ako morate nositi kreditne kartice u torbici ili novčaniku, kao većina nas, svedite ih na minimum. Po mogućnosti jedna kartica.



Nikada ne koristite svoju kreditnu karticu na Internetu osim ako ne inicirate kupnju i ako to nije učinjeno putem sigurne veze. Možete brzo identificirati sigurnu vezu provjerom “https” u URL-u ili ikone lokota u kutu zaslona.

Držite popis brojeva svoje kreditne kartice i bankovnog računa na sigurnom mjestu, poput zaključanog sefa ili sefa.

Uvijek uništavajte osobne dokumente. To uključuje sve one ponude kreditnih kartica koje primate poštom, stare izvode računa, izvode računa, izvode kreditnih kartica itd. Za sigurnost koristite sjeckalicu s dvostrukim rezom. Možete ga kupiti u gotovo svakoj trgovini uredskog materijala za manje od 40,00 USD.



Pratite izvode svoje banke i kreditne kartice. Pobrinite se da stignu svaki mjesec i nadzirite ih na neuobičajene aktivnosti. Ako se račun ne pojavi, to može biti znak da je netko namjestio promjenu adrese bez vašeg znanja.

Naručite kreditno izvješće od sve tri agencije (Equifax, TransUnion i Experian) dva puta godišnje, pregledajte ih i pažljivo usporedite. Ako otkrijete bilo kakve lažne unose, odmah kontaktirajte svaku agenciju, objasnite situaciju i slijedite odgovarajuće postupke za rješavanje problema.

Krađa identiteta je u porastu diljem Sjedinjenih Država, ali to ne znači da se mora dogoditi i vama. Poduzmite nekoliko mjera opreza i vaše šanse da nikada ne postanete žrtva dramatično se povećavaju.

Savjeti za ispucale usne

Savjeti za zaustavljanje suhoće Najbolji način da spriječite ispucale usne je izbjegavanje suhog hladnog vremena, ali budući da odlazak u