HEKLANJE

Zanimljivosti o znoju

TEMU APP 100 E KUPON

Ljudsko tijelo sadrži približno 2-4 milijuna znojnih žlijezda koje se nalaze u vanjskom tkivu kože. Većina tih žlijezda nalazi se u rukama, nogama, pazuhu i preponama. Ono što je vrijedno pažnje, u muškom znoju, količina neugodno mirisavih, hlapljivih karboksilnih kiselina jednaka je kao i u ženskom znoju, ali sadrži više vode, pa se jaka polovica čovječanstva znoji više.
Otpuštanjem jedne litre znoja isparava oko 540 kilokalorija, uslijed čega se koža hladi i hladi krv koja kroz nju teče.
Mirisi muškog i ženskog znoja su različiti. To je zbog činjenice da koža svakog spola ima svoju vrstu mikroorganizama .
Zanimljivosti o znoju
U prosjeku, tijelo zdrave osobe dnevno izlučuje 300-800 mililitara znoja, a pri povišenim temperaturama i tjelesnoj aktivnosti – do 1,5 litre.
Studije su pokazale da hiperhidroza (prekomjerno znojenje) pogađa do 15% svjetske populacije.
Azijati imaju manje pora od Europljana i Afrikanaca.
Zanimljivo je da se vlažna koža manje znoji zbog činjenice da se rožni sloj nabubri, a žlijezde suze. Ali to se ne odnosi na pazuhe.
Zanimljivosti o znoju
U djece prije puberteta znoj gotovo ne miriše.
Znoj nilskog konja sadrži crvene i narančaste pigmente koji upijaju ultraljubičasto svjetlo i djeluju na kožu životinje kao krema za sunčanje.
Ljudski znoj je 90% vode i nema mirisa. Miris ne dolazi od znoja, već zbog njegove kombinacije s bakterijama koje žive bliže površini kože i na njoj.

8 osobina savršenog poduzetnika

Ako ste razmišljali o mogućnosti da postanete poduzetnik, postoji osam osobina koje su važne za opisivanje savršenog poduzetnika. 1. Osoba