HEKLANJE

Zaštita vaših osobnih podataka

TEMU APP 100 E KUPON

Svi znamo da su kriminalci vani i čekaju da nam ukradu podatke o kreditnoj kartici. Ti isti kriminalci žele podatke o kreditnoj kartici kako bi mogli naplatiti troškove, a zatim vas ostavljaju da držite torbe – bez ičega za pokazati. Iako su neki lokalni, većina kriminalaca s kreditnim karticama nalazi se u dalekim zemljama. Što je još gore, vole se skrivati ili nazivati drugim imenima pa im je praktički nemoguće ući u trag.

Najčešći način da kriminalci dođu do podataka o kreditnoj kartici je krađa identiteta, što uključuje lažnu e-poštu koja izgleda kao da je poslana od vaše kartičarske kuće. Obično ova lažna e-poruka navodi da je došlo do pogreške s vašim računom ili da mu je pristupilo neovlašteno osoblje i da mu je potrebna vaša pozornost.



Uočavanje lažnih e-poruka nije teško – sve dok znate što tražiti. Najočitiji savjet za većinu je činjenica da čak nemaju kreditnu karticu tvrtke koja je poslala e-poštu. Za druge, veza je ono što odaje lažnu e-poštu. Kad god dobijete e-poruku s kreditne kartice za koju mislite da je lažna, uvijek prijeđite pokazivačem miša preko veze, a zatim “desno kliknite” vezu mišem i odaberite “pogledaj izvor”. Ako je poveznica doista lažna, adresa web-mjesta koja će se pojaviti bit će nešto drugo, a ne adresa kartičarske kuće.

Kriminalci ne žele da pogledate izvor za njihovu web stranicu, jer jednostavno žele da kliknete na vezu prije nego pogledate bilo što drugo. Nakon što kliknete na vezu, doći ćete do web stranice koja je obično točna kopija web stranice kreditne kartice. Lažna web-mjesta obično uključuju sve što i stvarno web-mjesto, uključujući logotipe i bannere. Čak i najvećem amateru u kriminalcima s kreditnim karticama, web stranice poput ove vrlo je lako izraditi.

Oni od vas koji su postali žrtve ove prijevare vjerojatno su prekasno shvatili što ste učinili. Nakon što ste unijeli podatke o svojoj kreditnoj kartici, učinili ste točno ono što su kriminalci htjeli i doveli se u prekršaj prijevare s kreditnom karticom i krađe identiteta. Nakon što kriminalac dobije vaš broj socijalnog osiguranja i podatke o kreditnoj kartici, više je nego vjerojatno da će iskoristiti te informacije da ode u kupovinu – ukrade vaš novac i napuni vaš račun.

Ako primite e-poštu poput ove, uvijek je trebate izbrisati. Čak i ako samo kliknete na lažnu web stranicu da istražite, možete učiniti više štete nego koristi. Iako možda uopće ne unesete nikakve podatke, vaše se računalo može zaraziti virusima ili špijunskim softverom samo zato što ste kliknuli na poveznicu. Kako biste to u potpunosti izbjegli, nikada ne biste trebali kliknuti na poveznicu za koju smatrate da je lažna web stranica kartičarske kuće.

Ako učinite svoj dio i zaštitite podatke o svojoj kreditnoj kartici, nećete imati razloga za brigu. Vaši osobni podaci vrlo su važni jer nikada ne želite da padnu u pogrešne ruke. Sve dok ga štitite, nećete imati razloga za brigu. Kriminalaca uvijek ima i zato uvijek treba biti na oprezu. Kriminalci žele vaše osobne podatke i brojeve vaših kreditnih kartica – na vama je da osigurate da ih ne dobiju. Kriminalac će učiniti sve da dobije ono što želi, zbog čega je zaštita sebe tako važna ovih dana.

Mike Miller

Provjerite svoje kreditno izvješće

Pregledajte svoje kreditno izvješće svake agencije za izvješćivanje o kreditnoj sposobnosti najmanje jednom godišnje. Kreditno izvješće pomaže da saznate u