HEKLANJE

Žongliranje mirovinskom i fakultetskom štednjom

TEMU APP 100 E KUPON

Većina roditelja želi platiti fakultetsko obrazovanje svoje djece, ili u najmanju ruku pomoći u plaćanju fakulteta. Iako bi bilo sjajno za vašu djecu da mogu započeti kao nakon koledža bez otplate studentskih zajmova, trošak za roditelje može biti previsok.

Prosječna godišnja cijena 4-godišnjeg javnog koledža iznosi 12.127 USD (izvor: Godišnja anketa koledža The College Board-a, 2005.-2006.), s 4-godišnjim privatnim školama u prosjeku 29.026 USD godišnje. Troškovi fakulteta nadmašuju inflaciju rastući preko 5% godišnje.



S druge strane, štednja za mirovinu postala je još važnija jer su tvrtke počele zamrzavati ili ukidati mirovinske planove, a budućnost socijalnog osiguranja i dalje je neizvjesna.

Plaćanje i fakulteta i mirovine bit će izazov za većinu roditelja. Evo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći da postignete oba cilja:

• Imajte plan. Trebali biste odrediti koliko će vam trebati za mirovinu i koliko očekujete da će vašoj djeci trebati za fakultet.

• Počnite štedjeti što je prije moguće. Vrijeme je vaš najveći saveznik, bez obzira na vaš cilj štednje. Odredite koliko možete uštedjeti svaki mjesec i postavite automatski plan što je prije moguće.

• Odredite prioritete – ako si ne možete priuštiti štednju za oba cilja, mirovina bi trebala imati prioritet nad štednjom za koledž. Vaša djeca uvijek mogu posuditi za fakultet ili zaraditi stipendije; ne možete posuditi novac za mirovinu.

• Spremite za oboje. U idealnom slučaju, željeli biste moći štedjeti za oba cilja u isto vrijeme. Ako ste u mogućnosti, dodijelite novac na oba cilja. Možda biste željeli posjetiti s financijskim planerom kako biste odredili koliko treba dodijeliti svakom cilju.

• Istraživanje – dostupno je nekoliko različitih vrsta fakultetskih štednih računa. Saznajte koja će vam vrsta računa najviše koristiti prije ulaganja.



• Koristite mirovinske račune za štednju za mirovinu i fakultet. Mirovinski računi mogu se iskoristiti za pomoć u plaćanju računa za koledž (podizanja IRA-e mogu se uzeti bez kazne za troškove fakulteta; doprinosi Roth IRA-e mogu se uzeti kao penal i bez poreza). Međutim, trebali biste to učiniti samo ako to neće žrtvovati vašu mirovinsku štednju.

Suština za izvlačenje maksimuma iz vaše ušteđevine – odredite prioritete svojih ciljeva štednje, napravite plan i počnite rano.

Imate li financijsku fobiju?

Sa stalno rastućom razinom osobnog duga koji se prijavljuje, zajedno s rekordnim brojem stečajeva i insolventnosti, nikoga ne iznenađuje da