HEKLANJE

Imate li financijsku fobiju?

TEMU APP 100 E KUPON

Sa stalno rastućom razinom osobnog duga koji se prijavljuje, zajedno s rekordnim brojem stečajeva i insolventnosti, nikoga ne iznenađuje da novac postaje veliki problem za tisuće, ako ne i milijune ljudi.

Većina nas izjednačila bi ‘probleme s novcem’ s ‘problemima s dugom’, i doista je servisiranje visokih razina duga glavni uzrok zabrinutosti i stresa za one od nas koji su se u prošlosti možda previše zaduživali.



Postoji još jedna vrsta novčanih problema koja ne dobiva toliko publiciteta. Zove se financijska fobija i stvarno je kliničko stanje koje svojim žrtvama uzrokuje neizrecive probleme.

Nedavna istraživanja pokazuju da do 20% odraslih pati od potpune financijske fobije, a gotovo polovica stanovništva pokazuje neke znakove blaže verzije stanja.

Oboljelima je iznimno teško pratiti svoje financije, budući da im mogućnost obavljanja jednostavnih stvari poput otvaranja računa izaziva osjećaj tjeskobe, mučnine, pa čak i – u najgorim slučajevima – potpune napadaje panike. Neće voljeti provjeravati svoje bankovne salde, odgađat će plaćanje računa, au ekstremnim će slučajevima uopće izbjegavati otvaranje pošte i baciti je radije nego se baviti sadržajem.

Dakle, što uzrokuje ovo stanje? Jedan od glavnih okidača je osjećaj da su financije izvan kontrole, ponekad zbog duga, ali i zbog lošeg iskustva s financijama, poput gubitka novca u lošoj investiciji ili praćenja loših savjeta. Žrtve krive prodaje neprikladnih proizvoda mogu izgubiti povjerenje u banke, a time i cijelo područje financija.

Ironija je da izbjegavanjem obraćanja pozornosti na svoju financijsku situaciju, oboljeli će pogoršati stvari jer ne mogu rano uočiti probleme. Propuštena plaćanja, na primjer, mogu prijeći iz manjeg problema u uzrok pravnog postupka ako se zanemaruju, a ne rješavaju.

Kako se njihova financijska situacija pogoršava, osjećaj da su izvan kontrole raste, što dovodi do začaranog kruga u kojem se mogu pojaviti drugi problemi, uključujući potpunu depresiju. Pa ima li izlaza?

Kao i sa svim pravim fobijama, može biti potrebno savjetovanje ako je problem izmaknuo kontroli, zajedno s profesionalnom financijskom pomoći savjetnika za dugove koja je često dostupna besplatno od dobrotvornih udruga.



Međutim, ljudi u ranim fazama stanja mogu pomoći zaustaviti pogoršanje situacije tako da se počnu vraćati na vrh svojih financija, boreći se sa svojim porivima da ignoriraju problem i počnu se baviti svim temeljnim uzrocima kao što je dug.

Izrada imenika za razmjenu veza

Postoji velika vrijednost u pravim uzajamnim vezama; međutim, ako ispravno upravljate svojim stranicama s vezama, te vam stranice također mogu

Provjerite putem telefona

Kad ste neko vrijeme u poslu, znate da uspjeh nije samo dobivanje poslova ili prodaja proizvoda. Također se radi o