HEKLANJE

Kako se priprema kava bez kofeina?

Kofein je stimulirajuća tvar koja uzrokuje nesanicu utječući na živčani sustav tijela i ubrzavajući rad srca, čineći da tijelo brže radi. Postoje neke metode koje se koriste od prošlog stoljeća za odvajanje kofeina od kave.
Odvajanje organskih otapala: Prije su se za odvajanje kofeina koristila otrovna otapala poput benzena, kloroforma i trikloroetilena. Početkom 1970-ih počeo se davati prednost diklormetanu (CH2Cl2) jer je manje toksičan i odabire i otapa kofein samo nad šećerom, peptidima ili pićima s okusom kave. Međutim, kada se pokazalo da je kancerogen, uporaba diklorometana naglo je prestala. Osamdesetih i ranih 90-ih umjesto diklormetana počeo se koristiti etil acetat. Etilacetat je također bio umjereno otrovna tvar, ali proizvođači kave tvrdili su da je prirodan jer se nalazi u plodu. Danas se za razgradnju kofeina koriste dvije netoksične i ekološki prihvatljive otopine; voda i nadkritična tekućina ugljični dioksid.
Odvajanje s vodom: Vruća voda odvaja i kofein i arome od zelenih zrna kave. Ako se te razgrađene tvari propuste kroz aktivni ugljen (crni prah nastao izgaranjem drva u prisutnosti vrlo malo kisika), kofein se zadržava u ugljenu. Ako umočimo zrna zelene kave u vodu koja sadrži ove sastojke okusa bez kofeina, zrna oporave većinu tih sastojaka okusa.
Drugi postupak odvajanja je ovaj: zrna zelene kave spuštaju se u vodu zasićenu sastojcima okusa kave. Samo se kofein iz zelenih zrna kave otapa u vodi, jer je voda već zasićena sastojcima arome.
Postupak odvajanja kofeina od kave skup je, a štoviše, neki važni sadržaji arome u kavi gube se tijekom vremena odvajanja. Kao rezultat rada genetskih inženjera, kofein se sada počinje odvajati dok je na biljkama kave i čaja. Za to se kao katalizator koristi enzim nazvan “sinteza kofeina”.

TEMU APP 100 E KUPON

Oprema za kreditne kartice

Posao je danas konkurentan kao što je ikada bio i, posebno od pojave interneta, kupci traže trgovce kojima mogu vjerovati

Heklani Dodaci za Eleganciju

Kao strastveni zaljubljenik u svijet kukičanja, ne možete ignorirati čaroliju koju heklani dodaci unose u vašu garderobu. Uz njih, svaki

Kako postupati s bivšim partnerom

“Prihvaćanje ljudi s njihovom prošlošću, poštivanje njihovih prošlih veza jedno je od najosnovnijih pravila odnosa. Ali svejedno se ne morate