HEKLANJE

Koji su simptomi mioma, zašto se pojavljuje?

Miomi se mogu vidjeti kod većine žena tijekom reproduktivnog razdoblja. Miomi, koje obično uzrokuje hormon estrogen, mogu se pojaviti i iz mišićnog sloja maternice. Dakle, što je miom, koji su simptomi mioma , zašto se to događa? Evo onih koji su znatiželjni u vezi s miomom …
Miom, jedna od najčešćih ginekoloških bolesti, bolest je koja potječe iz mišićnog sloja maternice. Prof dr. Bülent Tıraş govorio je o onome što se pitalo o miomi.
Što je miom?
Miomi su dobroćudni tumori koji se javljaju u odnosu na tkivo maternice i variraju u veličini od 1 do 1,5 cm. Miomi su među najčešćim tumorima u žena. Žene s miomom često mogu imati više mioma. Hormon estrogena u žena uzrokuje rast mioma. Stoga miomi mogu rasti 3 puta više tijekom trudnoće i reproduktivnog razdoblja.
Simptomi mioma
Miomi nastali u maternici često ne uzrokuju nikakve pritužbe i ne zahtijevaju nikakvu intervenciju. U prosjeku, 10-20% svih mioma koji se mogu javiti može imati vrlo ozbiljne pritužbe. Najčešće pritužbe kod mioma koje se mogu pojaviti su prekomjerna i dugotrajna krvarenja tijekom menstruacije. Krvarenje ponekad može biti u obliku ugrušaka. Ostali simptomi mogu se navesti na sljedeći način;
Bolovi u području leđa i nogu,
Bolovi u trbuhu i osjećaj sitosti,
Bol tijekom spolnog odnosa,
Zatvor i bol u plinovima,
Česti nagon za mokrenjem.
Dijagnoza i liječenje
Općenito se miomi mogu otkriti uz pomoć ultrasonografije koju primjenjuju stručnjaci za ginekologiju i radiologiju. Međutim, ultrazvukom se uvijek ne mogu otkriti svi miomi i neke se bolesti mogu previdjeti. Iz tog razloga, pomoću uređaja za magnetsku rezonancu, maternica se bolje promatra iz svakog kuta i otkrivaju se svi postojeći miomi. Iz tog razloga, ljudima koji su suočeni s miomom, za dijagnozu bolesti treba uzeti MRI.
Cilj liječenja mioma je eliminirati ili svesti na minimum pritužbe poput krvarenja i boli. Nijedan tretman se ne primjenjuje na žene koje imaju miome, ali ne uzrokuju nikakve pritužbe. Četiri različite metode liječenja koriste se u žena s pritužbama zbog mioma. Te su metode; hormonska terapija, miomektomija, histerektomija i embolizacija.

TEMU APP 100 E KUPON