HEKLANJE

Proizvodnja organskog gnojiva uz pomoć kalifornijskih glista

TEMU APP 100 E KUPON

Proizvesti humus u vlastitom vrtu, većini je još uvijek strano, pa za gnojidbu povrtnjaka najčešće koriste mineralna gnojiva. Ipak ispitali smo kako najjednostavnije napraviti humus, pritom uštedjeti i ujedno poboljšati zemlju na kojoj rastu povrtne i druge namirnice.
Ivan Kliček iz Lekenika kraj Siska proizvodnjom humusa bavi već duži niz godina.
“Svaka domaćica može proizvesti kvalitetan i mineralima bogat humus. Za njegovu proizvodnju potrebno je tek izdvojiti nešto novca za kupnju kalifornijskih glista, koje svojom probavom biološki otpad pretvaraju u organsko gnojivo”, kaže Kliček.
– Svako kućanstvo ima ostataka hrane i sva ta hrana može poslužiti kao gnojivo, isto kao i trava, suho lišće, dakle sve osim stakla, željeza, plastike i drugih materijala koji nisu bio razgradivi – pojašnjava Kliček.
Ako se kompost slaže u vrtu, dio odlagališta bi trebalo izbetonirati ili staviti neku neprobojnu zaštitu kako bi gliste, kada se stave u gnojivo, bile sigurne od krtica. Osim u vrtu humus se može proizvesti i na balkonu u manjem kontejneru ili tegli, te kasnije iskoristiti za cvijeće.

Anatomija dobrog Sitemapa

Karta web stranice je pomoć koja se koristi za lakšu navigaciju kroz web stranicu. Sadrži strukturu web stranice zajedno s