HEKLANJE

Anatomija dobrog Sitemapa

TEMU APP 100 E KUPON

Karta web stranice je pomoć koja se koristi za lakšu navigaciju kroz web stranicu. Sadrži strukturu web stranice zajedno s uključenim poveznicama na glavne dijelove i pododjeljke web stranice.

Karta web stranice ima praktičnu i bitnu namjenu. Posjetiteljima olakšava posjet i navigaciju web-stranicom. Navigacijska pomoć osigurava da se ne izgube i da ne moraju uzalud tražiti informacije ili stranice koje trebaju. Posjetitelj koji na web-mjestu odmah pronađe informacije koje mu trebaju, ima veću vjerojatnost da će se ponovno vratiti.



Mnogi administratori web stranica, dizajneri i webmasteri ne iskorištavaju u potpunosti prednosti i prednosti posjedovanja dobre karte web stranice. Za većinu njih, samo pružanje popisa poveznica koje zapravo ne pružaju dobru uslugu posjetiteljima web stranice više je nego dovoljno. Za njih, sve dok pauci mogu pronaći stranice na njihovoj web stranici onda su zadovoljni. Ali ne bi li bilo bolje da možete dizajnirati stranicu s kartom web-lokacije koja ne samo da je velika pomoć vašim posjetiteljima, već i dodaje vrijednost vašoj web-stranici?

Karakteristika dobrog sitemapa je da svaka poveznica ima popratni opis ciljne stranice za svaku vezu. To pomaže posjetiteljima koji posjećuju vašu web-lokaciju i oslanjaju se na nju u navigaciji vašim web-stranicama.

Pogledajmo dva primjera:

Primjer 1

Link bez opisa

Rock glazba

Primjer 2



Link s opisom

Rock glazba, povijest britanske rock glazbe, Od Beatlesa do Rolling Stonesa, David Bowie, Duran Duran, U2, Najbolji britanski bendovi i rock grupe u povijesti. Pratite kako se razvijala rock glazba u Britaniji.

Postoji jasna razlika između ova dva primjera. Iz pukog letimičnog pogleda na dva primjera očito je vidljivo da je drugi primjer daleko učinkovitiji u pružanju odgovarajućih informacija posjetiteljima. Vjerojatnije je da će posjetitelji web-mjesta cijeniti vrstu popisa ilustriranu u primjeru br. 2. To je zato što se većina ljudi više osjeća kod kuće s unosom u stilu tražilice jer je lakši za navigaciju. Nitko ne bi volio posjetiti web stranicu i vidjeti mapu stranice prikazanu slično kao u prvom primjeru jer postoji potpuni nedostatak informacija.



Postoji i dodatna prednost izrade deskriptivne karte web stranice. Pomaže u podizanju rangiranja u tražilici.

Izgradnjom vaše karte web-lokacije na takav način da na svaku stranicu s kartom web-lokacije stavite sve veze na srodne stranice, zapravo stvarate tematsku stranicu karte web-stranice. Recimo da imate 7 stranica koje se sve odnose na britansku rock glazbu, spajanjem svega toga činite tematsku stranicu britanske rock glazbe. Ova vrsta stranice će imati element koji tražilica smatra bitnim za visoko rangiranu web stranicu: obogaćeni tekst ključne riječi.

Isplati se napraviti dobar sitemap. Svjestan napor da ga napravite donijet će veliku korist vašoj web stranici.