HEKLANJE

7 savjeta za održavanje kože bez akni

TEMU APP 100 E KUPON

Imati tu gadnu aknu ponekad je prilično neugodno. Zapravo, to je veliki čimbenik za patnju niskog samopoštovanja, posebno kod mladih ljudi čiji je glavni fokus u pubertetu fizički atribut. Sprječavanje izbijanja akni nije lako pa se zato čak i ako znate sve o kontroli akni, akne i dalje pojavljuju s vremena na vrijeme. Nedostatak vremena za svakodnevno održavanje režima bez akni doprinosi izbijanju akni. Dakle, kako održavati kožu bez akni? Evo kako:

1. Nemojte bockati područje zahvaćeno aknama. Dodirivanje golim rukama može izazvati daljnju iritaciju. Nečiste ruke nose nepoželjne mikroorganizme koji mogu uzrokovati akne. Stoga je prilično sigurno držati ruke ili bilo koji drugi predmet podalje od lica kako biste spriječili upalu akni i stvaranje ožiljaka na koži.



2. Izbjegavajte korištenje proizvoda na bazi ulja na kosi. Dečki i djevojke nose proizvode za kosu kako bi poboljšali svoj izgled. Dermatolozi bi se mogli složiti da su proizvodi sigurni za vlasište, međutim, ovi kozmetički proizvodi puni kemikalija skliznu na vaše lice dok se znojite. Tekućine se spuštaju do akni i stoga pogoršavaju već zahvaćeno područje kože.

3. Smanjite korištenje kozmetike preko prištića. Zabrinjavajuće je znati da iako kozmetički proizvodi mogu prikriti izbijanje prištića, to povećava rizik od infekcije. Kombinacija oštrih spojeva na vašoj podlozi čini i bakterije koje dolaze sa spužvicom (ako podloga koju koristite nije tek otvorena) pogoršavaju akne. Ako vaš posao zahtijeva da nosite šminku, trebali biste izbjegavati generičku šminku robnih marki. Neki generički brendovi šminke ne spominju jake kemikalije koje su prisutne u proizvodu.

4. Ako koristite sredstvo za pranje lica ili tonik na bazi alkohola i ulja, pauza će nekako smanjiti upalu kože.

5. Izbjegavajte da vam lice dotakne bilo što što bi moglo sadržavati mikroorganizme. To uključuje vašu neuređenu kosu, prljavi rupčić, ručnike pa čak i jastuk. Jedini način da kontrolirate prijenos organizma na vaše lice iz materijala porijekla je da kosu uvijek držite u punđi ili koristite gumicu za kosu koja će je držati dalje od vašeg lica, svježu jastučnicu za jastuk i čist ručnik i rupčić za brisanje lica.

6. Mast koja se prodaje bez recepta može se kupiti u vašoj lokalnoj ljekarni. Lokalna krema ili mast koja sadrži benzoil peroksid najbolje je rješenje za nestajanje neželjenih akni. Neki dermatolozi preporučuju kremu proizvoda na bazi tretinoina umjesto benzoil peroksida zbog iritantne prijetnje sadržajem peroksida. Ovisno o tome koliko je koža osjetljiva, možete birati između ta dva.

7. Ako su akne teške, potreban je posjet vašem dermatologu. Dermatolog će propisati oralni antibiotik koji treba uzimati u određenom vremenskom razdoblju. Ili ako je primjenjivo, dermatolog će vam propisati adapalen gel koji ćete koristiti određeno vrijeme. Potreban je pomni nadzor lijeka jer, kao i drugi lijekovi koji se izdaju na recept, može izazvati nepoznate alergije.