HEKLANJE

10 najboljih načina za smanjenje potrošnje

TEMU APP 100 E KUPON

Ostanete li bez novca prije nego što vam ponestane mjeseca? Pitate li se gdje vaš novac odlazi svaki mjesec? Mučite li se pronaći novac za ulaganje u mirovinu, hitne slučajeve i druge financijske ciljeve? Evo 10 savjeta kako smanjiti potrošnju i povećati svoj dolar do maksimuma:

1. Razmislite o isključivanju kućne telefonske linije. Vaš mobilni telefon je vjerojatno sve što vam stvarno treba, a najvjerojatnije ima besplatno međugradsko korištenje. Mogli biste uštedjeti 30 USD ili više mjesečno odustajanjem od “zemaljske linije”.



2. Smanjite odlaske u Starbucks ili druge vrhunske kafiće. Često se naziva “faktorom lattea”, trošenje nekoliko dolara dnevno na luksuz kao što je vrhunska kava može se zbrojiti. Na primjer, ako potrošite 4 dolara za cappuccino pet puta tjedno tijekom 50 tjedana u godini (preostala dva tjedna ste na odmoru), potrošili biste 1000 dolara godišnje. Pokušajte svoj odlazak u Starbucks tretirati kao poslasticu umjesto kao naviku. Uštedjet ćete novac i vjerojatno izgubiti na težini!

3. Otplatu hipoteke plaćajte dvotjedno umjesto mjesečno. Platit ćete manje kamate i brže otplatiti hipoteku.

4. Nosite gotovinu umjesto kreditnih kartica. Psihički je teže trošiti gotovinu nego koristiti kreditnu karticu. Potrošit ćete manje i uštedjeti na kamatama.

5. Koristite “sustav omotnica” za namirnice, restorane, zabavu i druge diskrecijske kategorije potrošnje. To će vam pomoći da pratite koliko trošite u ovim kategorijama, kao i da odredite prioritet svoje potrošnje.

6. Povećajte iznos franšize za svoje kuće i police osiguranja automobila. Ionako nije pametno podnositi zahtjeve za male gubitke (osiguravajuća društva vole povisiti stope nakon što podnesete zahtjev), tako da će vam veća franšiza uštedjeti novac sada i u budućnosti.

7. Kupujte obični benzin umjesto premium. Većina automobila ne treba vrhunski benzin. Također, idite javnim prijevozom ako je dostupan u vašem području. Iskoristite mogućnosti “parkiraj i vozi” i zajedničko korištenje automobila.

8. Planirajte kupnju kako biste izbjegli impulzivnu kupnju. Ponesite popis sa sobom u trgovinu i držite ga se. Studije pokazuju da impulzivna kupnja može dodati 10-50 dolara na vaš račun za namirnice – jao!



9. Idite u knjižnicu umjesto u knjižaru. Ako ste strastveni čitatelj, odredite proračun za knjige koje želite zadržati, a za sve ostalo idite u knjižnicu.

10. Uzmite godišnji odmor kod kuće. Provjerite sva lokalna mjesta i događanja. Ponovno ćete otkriti svoj rodni grad i uštedjeti na putnim i hotelskim troškovima.

Ovo je samo nekolicina načina na koje možete smanjiti potrošnju i povećati svoje dolare, ali ako slijedite ove savjete, otkrit ćete da imate više novca na kraju svakog mjeseca koji možete primijeniti na druge financijske ciljeve, kao što je štednja za koledž, mirovinu ili samo za kišni dan.