HEKLANJE

12 načina da saznate je li taj partner za internetsko ćaskanje prevarant, 2. dio

TEMU APP 100 E KUPON

“Želio bih pokrenuti još jednu temu, draga”, piše chat djevojka tvojih snova.

“Što je to?” ti odgovaraš.



“Znaš kako sam rekao da mi je otac umro prije nekoliko godina, a da mi mama živi u Nigeriji?”

“Da”, odgovarate, prisjećajući se njezine priče. To vam je priraslo srcu, morate priznati. Činilo se da je ova jadna djevojka imala vrlo težak život.

“A znate kako je dobro da ljudi pomažu drugima koji nisu sretni kao oni?”

Zagrizeš mamac. “Da, znam to. Što trebaš?”

“Kada je moj tata bio prisiljen napustiti ured, ostavio je znatnu svotu novca na bankovnom računu ovdje u Nigeriji, ali moja mama to ne može dotaknuti ako ne dobije pomoć. Bili bismo to spremni podijeliti s vama ako…”

Zvona upozorenja trebala bi se odmah oglasiti u tvojoj glavi kada ova divna djevojka, koja ti je bila tolika podrška i strpljivo slušala dok si izlijevao svoje srce, sada treba tvoju pomoć. Ako ste muškarac, aktiviraju se zaštitnički instinkti. Ako je osoba s druge strane instant poruke muškarac, a vi ste žena, odmah mu poželite priskočiti u pomoć.

Ovo je ista nigerijska prijevara, ali umjesto da vas navuče na pohlepu, navukla vas je na ljubav i suosjećanje s nekim s kim ste već uspostavili odnos.



To je, prijatelju moj, razlog zašto je razmjena trenutnih poruka daleko opasnija za žrtvu prevaranta nego što je ikada bila e-pošta.

AKO NE MOŽETE DOBITI NOVAC, DOBITE INFORMACIJE

Rijedak je slučaj kada će IM prevarant isprobati nigerijsku prijevaru na vama. Većinu vremena oni će pokušati dobiti informacije od vas.



“Volio bih te nazvati, koji je tvoj broj telefona?”

“Kako se prezivate? “(Pod pretpostavkom da ste im već rekli svoje ime.)

“Moram postaviti vlastitu web stranicu, mogu li koristiti vašu kreditnu karticu?”



Vjerojatno neće biti dovoljno glupi da vas pitaju za majčino djevojačko prezime, broj socijalnog osiguranja ili bankovne podatke. Barem ne još. Ne dok stvarno ne pomisle da vas “imaju”.

OPREZ AKO…

1. Osoba je previše romantična, previše draga, previše laskava prerano.

2. Osoba neće dati svoju sliku ili ako ima samo jednu.

3. Slike koje pružaju izgledaju kao da ih je snimio profesionalni fotograf. Prava osoba obično neće imati profesionalne slike u svom profilu.

4. Nemaju profil. Tvrde da su Amerikanci, ali govore slomljeni engleski.

5. Daju vam “jecajnu” priču. Drama ima za cilj izazvati suosjećanje koje vodi do vašeg novčanika.

6. Traže novac, kreditne kartice ili bilo koje podatke o vama osim vašeg imena. Većina legitimnih brbljavaca to neće ni tražiti.

7. Imaju iznenadnu krizu za koju im treba novac. Imaju prometnu nesreću i nemaju osiguranje. Iznenadna bolest i besparica. To obično dolazi kasnije u igri nakon što misle da su vas “navukli”.

8. Žele namjestiti kameru, ali kada je postavite, ne možete im razabrati lice. Napomena: oni žele vidjeti vas, ali ne žele da vi vidite njih.

9. Nervira ih kada se upustite u besposleno čavrljanje.

10. Ne mogu odgovoriti na detaljna pitanja o sebi. Na primjer, tvrde da su studenti, ali im je teško reći koji im je predmet, koji im je najdraži predmet i zašto ga vole.

11. Ne mogu opisati grad ili lokaciju iz koje kažu da su. Istražite malo na internetu o mjestu u kojem tvrde da žive. Postavite im detaljna pitanja o tome.

12. Ako vam daju dob, pitajte ih nešto konkretno što bi netko u toj dobnoj skupini znao (ili ne bi znao).

BUDITE OPREZNI TAMO VANI

Razmjena trenutnih poruka može biti jako zabavna i možete upoznati ljude sa svih strana planeta koje nikada ne biste upoznali u stvarnom životu. Možete upoznati posebnu osobu s kojom biste mogli biti sretni do kraja života.

To je golemi ocean pun mnogo različitih vrsta riba, ali baš kao i ocean, u njemu ima i morskih pasa i barakuda. Morski psi će se javiti prije nego što napadnu, ako znate što tražiti i kako ih izbjeći.

Znajte kako testirati vodu i nećete biti pojedeni od strane prevaranta ili kradljivca identiteta.

Rad kreditne kartice

Jeste li se ikada zapitali kako vam ovaj nevjerojatni komad plastike daje moć kupnje proizvoda u raznim trgovinama – od