HEKLANJE

20 razloga za prestanak pušenja

TEMU APP 100 E KUPON

Zašto prestati pušiti? Čini se da danas nitko nema takvo pitanje, čak ni u mislima najoštrijih pušača. Danas bi više od 60% pušača htjelo prestati pušiti, a ostatak je vjerojatno više puta razmišljao o uzrocima pušenja. Kakve će se promjene u tijelu i u životu dogoditi pušaču, ako ipak odluči prestati pušiti?
1. Prema statistikama, pušenje skraćuje život za 10-15 godina. Stoga ćete odvikavanjem od pušenja produžiti svoj život.
2. 20 minuta nakon zadnjeg udara, puls se normalizira.
3. Za 2-3 dana vratit ćete sposobnost razlikovanja mirisa i okusa.
4. Nikotinske cigarete razarajuće djeluju na stijenke krvnih žila, što dovodi do njihovog grča, što narušava opskrbu mozga i svih organa i sustava krvlju. Stoga ćete prestajanjem pušenja vratiti stanje krvožilnog sustava i spriječiti razvoj srčanog udara, moždanog udara, ateroskleroze, venske opstrukcije i drugih kardiovaskularnih bolesti.
5. Nikotin nepovoljno utječe na sluznicu želuca i cijeli gastrointestinalni trakt. Uzrokuje kronični gastritis pušača, što može potaknuti razvoj čira na želucu i dvanaesniku, pa čak i karcinoma želuca. Ako prestanete pušiti, nakon 6-12 mjeseci funkcija sluznice bit će obnovljena, a rizik od posljedica bit će znatno smanjen.
6. Najjači udarac nikotina i katrana cigaretnog dima pada na pluća i dišni sustav. Proizvodi za pušenje – katran, čađa, taloženi u plućima, nikotin grči dušnik i bronhije, što uzrokuje napadaje kašlja i uzrok je kroničnog bronhitisa i respiratornog zatajenja. Uz dugotrajno pušenje, velika je vjerojatnost razvoja karcinoma pluća. Kad odustanete od cigareta, pluća će vam se očistiti i oporaviti. Trajanje ovog postupka ovisi o iskustvu pušača i traje od šest mjeseci do 2 godine. Rizik od raka pluća smanjit će se 20 puta
7. Kod dugotrajnog pušenja vrlo je visok rizik od raka grkljana i drugih zloćudnih tumora usne šupljine – jezika, obraza, desni ili nepca. Prestajanjem pušenja minimizirate ovaj rizik.
8. Pušači nakon 40. godine imaju naglo povećan rizik od razvoja raka mokraćnog mjehura. Ova se patologija javlja kod muškaraca četiri puta češće nego kod žena. To je zato što je među ženama manje pušača. Nakon odluke o prestanku pušenja, rizik od raka mokraćnog mjehura smanjit će se 3 puta.
9. Nikotin narušava spolnu funkciju čovjeka, posebno one koji su odgovorni za reproduktivnu funkciju. S vremenom se sposobnost reprodukcije kod pušača brzo smanjuje. U muškaraca se to izražava u impotenciji i muškoj neplodnosti, a u žena u uništavanju duhanskih otrova punih i sazrijevajućih jajašaca. Stoga odvikavanjem od pušenja pružate svojoj budućoj djeci priliku da se rode. Uz to, nikotin štetno djeluje na spermu, odnosno Y kromosom, koji je odgovoran za rađanje mužjaka. Dakle, prestanak pušenja može vam dati dugo očekivanog sina.
10. U žestokih pušača, broj donošenih beba je 72% od začete. Istodobno, trudnice imaju visok rizik od pobačaja, mrtvorođene ili nedonoščadi, a donošene bebe rađaju se s niskom porođajnom težinom i često s patologijom ili zastojem u razvoju. Stoga, odricanjem od cigareta, dajete bebi priliku da se rodi zdrava.
11. Pušenje remeti metabolizam i apsorpciju elemenata u tragovima u organu vida. Stalni vazospazam smanjuje opskrbu oka krvlju, što negativno utječe na stanje mrežnice. Nikotin negativno djeluje na očni živac i očne mišiće. To uzrokuje poremećaje vida, povišeni očni tlak, a može uzrokovati i mrenu. Odluka o prestanku pušenja smanjit će rizik od katarakte tri puta, poboljšati opskrbu očima krvlju i tako vratiti vid.
12. Dugotrajno pušenje remeti dotok krvi u srednje uho iz kojeg se signali prenose u mozak. To dovodi do oštećenja sluha, naime do poremećaja percepcije visokofrekventnih zvukova. Kad prestanete pušiti, vjerojatnost gubitka sluha smanjuje se tri puta.
13. Pušenje udvostručuje šanse za razvoj reumatoidnog artritisa. To je još jedan razlog za prestanak pušenja.
14. Obilni pušači riskiraju razvoj obliteranog endarteritisa. Ovo je kronična vaskularna bolest, uglavnom arterija donjih ekstremiteta, koju karakterizira smanjenje njihovog lumena do potpune okluzije. To dovodi do poremećaja opskrbe krvlju i nekroze tkiva. Kao rezultat – gangrena i amputacija udova. Nakon toga ne želite ostati pušač.
15. Pušenje mijenja sliku krvi – smanjuje količinu enzima koji štiti krvne žile od ateroskleroze i povećava zgrušavanje krvi, što uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka. No prestankom pušenja krvna slika se obnavlja, a koncentracija enzima vraća se u normalu.
16. Pušenje može kod adolescenata izazvati depresiju. Dakle, kod pušača se javlja 4 puta češće nego kod nepušača.
17. Oni koji puše dulje vrijeme često imaju upalu zubnog mesa, što može uzrokovati gubitak zuba. To je uzrok poremećene opskrbe desni krvlju, što uzrokuje upalu u njima. Pušači imaju rizik od razvoja takve upale tri puta veći od nepušača. Ako prestanete pušiti, stanje zubnog mesa vratit će se u normalu, ali ovo je vrlo dug proces koji može trajati 10 godina.
18. Nikotin aktivira gen odgovoran za starenje. Ovaj gen pokreće proizvodnju enzima koji razgrađuje kolagen. Kolagen je protein koji koži daje elastičnost. Njegovo uništavanje dovodi do opuštenosti kože, pa pušači uvijek izgledaju starije od nepušača. Odluka o prestanku pušenja šansa je za produljenje mladosti, što je posebno važno za žene.
19. Odustajanjem od cigareta prestat ćete biti uzrok pasivnog pušenja kod drugih. To će samo učiniti vašu obitelj i prijatelje zdravijima.
20. Konačno, kad prestanete pušiti cigarete, primijetit ćete koliko vam se štedi. Napokon, osim kupnje duhanskih proizvoda, to može uključivati ​​i troškove lijekova kupljenih za liječenje nuspojava pušenja – kašlja, suzenja, upale grla i tako dalje.
Nakon svega ovoga, jasno je da je odvikavanje od pušenja jednostavno neophodno. No, šteta po zdravlje koju nikotin donosi zasjenjuje sumnjivo zadovoljstvo koje pušite pušenjem cigarete. Da biste prestali pušiti, važno je shvatiti da to ne može imati prednosti, da ne može riješiti nijedan problem, ali odvikavanje od duhana bit će vrlo korisno i opipljivo za tijelo.

U0101 Izgubljena komunikacija sa TCM

U0101 označava “Izgubljena komunikacija sa TCM” (Transmisija kontrolni modul). Ova greška ukazuje na problem u komunikaciji između kontrolnog modula transmisije