HEKLANJE

3 besplatna kreditna izvješća za vas

TEMU APP 100 E KUPON

Kad biste nekome rekli da određeni artikl može dobiti besplatno, više je nego vjerojatno da bi njihov odgovor bio “u čemu je caka?” U slučaju kreditnih izvješća nema začkoljice, sada možete dobiti besplatnu kopiju ovog izvješća putem tri agencije za kreditne izvještaje: Equifax, TransUnions i Experian. Pogledajmo zakon i kako možete imati koristi od njega.

Amandmanom na federalni Zakon o poštenom kreditnom izvješćivanju (FCRA) zahtijeva se da vam tri nacionalne agencije za kreditno izvješćivanje godišnje dostave jednu besplatnu kopiju vašeg kreditnog izvješća. Počevši od 1. prosinca 2004. i kulminirajući 1. rujna 2005., Savezna komisija za trgovinu zahtijeva od ovih agencija da ponude izvješća na bazi rotirajućih faza. Drugim riječima, 1. prosinca 2004., ako živite u određenim zapadnim državama, tada ste postali kvalificirani i svaka tri mjeseca kasnije dodane su dodatne države. Do 1. rujna 2005., stanovnici svih država ispunjavaju uvjete.



Srećom za potrošače, ne morate zasebno kontaktirati tri agencije za izvješćivanje kako biste dobili svoje besplatno kreditno izvješće. Možete naručiti online na www.annualcreditreport.com; ili pozivom na broj 877-322-8228; ili ispunjavanjem obrasca zahtjeva za godišnje kreditno izvješće i slanjem istog:

Usluga zahtjeva za godišnje kreditno izvješće
Poštanski pretinac 105281
Atlanta, GA 30348-5281

Obrazac je dostupan na internetu gdje ga možete ispisati i poslati poštom na: www.ftc.gov/credit.

Ako su vam kopije potrebne češće, možete kontaktirati tri agencije za prijavu i zatražiti kopije. Ovu uslugu ćete platiti.

Da biste kupili kopiju svog izvješća, kontaktirajte:

Equifax
800-685-1111
www.equifax.com

Experian
888-EXPERIAN (888-397-3742)
www.experian.com



Transunija
800-916-8800
www.transunion.com

Postoje i privatne tvrtke koje će za vas dobiti sve tri kopije vašeg kreditnog izvješća. Postoji naknada, ali možda će vam njihove usluge predstavljati manju gnjavažu nego kontaktirati te tri tvrtke zasebno.

Dakle, kako možete imati koristi od zakona? Naručujući kopije svojih izvješća od tvrtki na rotirajućoj osnovi četiri mjeseca. Većina potrošača smatrat će ovaj plan dovoljnim i omogućit će vam usporedbu/suprotstavljanje izvješća svake agencije. Naravno, ako već sumnjate na prijevaru, htjet ćete naručiti sva tri izvješća odjednom i obavijestiti svaku agenciju da stavi “upozorenje na prijevaru” u vašu kreditnu datoteku.



Sve u svemu, novi zakon velika je pobjeda za potrošače. Iskoristite ovu “dobrinu” čim steknete pravo na to.

Zašto sprej za sunčanje?

Kad god se vratite s odmora, prva stvar koju obitelj i prijatelji obično komentiraju je vaša sjajna preplanulost ili nedostatak