HEKLANJE

5 čimbenika učinkovitih WordPress tema

TEMU APP 100 E KUPON

Ako pišete blog na WordPress platformi, kladim se u cijelu svoju životnu ušteđevinu da je prva stvar koju ste ikada učinili bila pokušaj instaliranja nove WordPress teme. Kladim se u svoju buduću zaradu da čak i danas još uvijek povremeno mijenjate teme i gubite puno vremena radeći manje izmjene koje vas, kada se zbroje, samo odvlače od samog bloganja.

Ipak, lako je razumjeti zašto teme privlače toliko pažnje. S ispravnom temom možete prilagoditi sve zgodne male widgete i kodove, a može značiti i bolje rangiranje u tražilicama i tone svježeg prometa svaki dan.



Dakle, koje čimbenike trebate uzeti u obzir kako biste olakšali cijeli ovaj posao traženja tema? Evo pet važnih:

1) Širina teme i stupci

Uobičajeno, WordPress teme dolaze u formatima od 2 stupca ili 3 stupca, sa širinom u rasponu od 500 piksela do 960 piksela. Ako blogujete u neprofitne svrhe, tema u 2 stupca može izgledati kompaktnije i prikladnije za čitanje. Budući da imate manje slika proizvoda ili poveznica na druga mjesta za prikaz, možete se usredotočiti isključivo na sadržaj bez odvođenja čitatelja sa svoje stranice.

S druge strane, ako blogujete radi zarade, možda biste trebali razmisliti o WordPress temi s 3 stupca koja će moći udobno smjestiti vaše Google Adsense, Chitika i Text Link Ads kodove bez stiskanja svega u području sadržaja. Teme s 3 stupca dopuštaju prostor za proširenje, ali u slučaju da ste ispunili sav raspoloživi prostor oglasima, vrijeme je da uklonite one koji ne rade i koristite samo usluge oglašavanja koje rade za taj određeni blog.

2) Korištenje slika i ikona

Tema sa slikama i ikonama može izgledati dobro, ali rijetko povećava vaš web promet ili bazu pretplatnika. Zapravo, većina blogera s “A liste” ima jednostavne teme boje vanilije s jednostavnim logotipom na vrhu. Smanjenje količine slika također znači brže vrijeme učitavanja i manji stres na vašim poslužiteljima. Ovaj vitalni aspekt opterećenja poslužitelja postaje vidljiv samo ako imate desetke tisuća posjetitelja dnevno, ali vrijedi ga dizajnirati za budućnost.

Tema prepuna slika također odvlači pažnju čitatelja od samog sadržaja. To je razlog zašto blogovi kao što su Engadget i Tech Crunch intenzivno koriste slike u područjima sadržaja kako bi dodali vrijednost objavi, ali sama tema je jednostavna i prilično minimalistička.



U idealnom slučaju, tema bi vam trebala dopustiti da koristite vlastitu sliku zaglavlja za snažnije brendiranje, a ipak zamijenite slike i ikone vezama i tekstom ili ih jednostavno ne koristite uopće osim ako je to apsolutno neophodno.

3) Kompatibilnost s dodacima

Još jedna aktivnost koja oduzima vrijeme je instaliranje dodataka koji poboljšavaju funkcionalnost vaše stranice. Postoji dodatak za gotovo sve što želite učiniti sa svojim blogom, ali iako je većina njih besplatna i lako dostupna, nije uvijek jednostavno instalirati dodatke i umetnuti kodove u svoju WordPress temu.



Ako je vaša tema previše komplicirana, možda će biti glavobolja čak i umetnuti onu jednu liniju koda koja vam je potrebna da bi dodatak radio. To je često slučaj s naprednim WordPress temama temeljenim na AJAX-u koje imaju previše datoteka i teško kodiraju. Uvijek sam preferirao jednostavnije teme koje se drže zadane WordPress teme što je više moguće, tako da mogu smanjiti krivulju učenja i jednostavno nastaviti sa svojim životom.

Zapamtite da je svrha vašeg bloga isporučiti pravodoban, relevantan sadržaj vašim čitateljima. Svaka tema koja čuva ili poboljšava iskustvo čitatelja je dobra, svaka tema koja oduzima iskustvo je loša.

4) Optimizacija za tražilice



Mnogo toga se može reći o optimizaciji za tražilice, ali na kraju dana, ako imate sadržaj vrijedan čitanja, na kraju ćete dobiti rangiranje koje zaslužujete. Međutim, to ne znači da vam ne treba SEO; to samo znači da, što se tiče optimizacije, sve što stvarno trebate učiniti je osigurati:

(a) Vaše su oznake pravilno oblikovane, s nazivom objave na prvom mjestu nakon kojeg slijedi naziv bloga – neke teme to mogu učiniti automatski bez izmjene koda ili upotrebe dodatka

(b) Svi naslovi sadržaja vašeg bloga koriste oznaku H1, s glavnim ključnim riječima koje se koriste umjesto neopisnog teksta radi bolje SEO relevantnosti

(b) Vaša tema ima čiste izvorne kodove, a ako je moguće, svo je oblikovanje povezano s vanjskom CSS datotekom koju možete samostalno uređivati

5) Jednostavnost korištenja Plug-and-Play

Može li se tema lako instalirati na postojeći blog bez premještanja stvari? Može li se ista tema lako koristiti i prilagoditi na vašim drugim blogovima? Ovo su neke dodatne stvari koje biste trebali uzeti u obzir kada kupujete teme, posebno ako svaka minuta prekida na vašem blogu može značiti gubitak prihoda.

Iako je teško uspoređivati zbog ogromne količine besplatnih i plaćenih tema, ipak je dobra ideja imati probnu blog stranicu. Testirajte bilo koju temu koju planirate koristiti i provjerite je li vaš testni blog također opremljen svim dodacima i raznim widgetima koji se koriste na vašem stvarnom blogu. Zadnje što želite je da vaši čitatelji počnu vidjeti čudne poruke o pogrešci na vašem blogu.

Na kraju krajeva, tema je samo tema. Umjesto da trošite svoje vrijeme na njihovu instalaciju, možda bi bilo pametnije taj zadatak prepustiti vanjskim suradnicima i više se usredotočiti na svoje čitatelje. Alternativno, možete razmisliti o kupnji “plug-and-play” tema po razumnoj cijeni. Dennis De’ Bernardy s ProWordpress.com ima vjerojatno jednu od najboljih tema, ali ako ste kratki s novcem, sigurno postoje jeftinije alternative.