HEKLANJE

Sve što postoji o laserskom uklanjanju dlačica

TEMU APP 100 E KUPON

Lasersko uklanjanje dlačica je, tehnički gledano, epilacija laserom ili posebnim svjetlom. Osim tijela, određene vrste laserskog uklanjanja dlačica mogu se sigurno koristiti i za smanjenje dlačica na licu. Laser (ili svjetlo) određene valne duljine koristi se za oštećenje tamnih elemenata u folikulima dlaka. Ovi elementi se nazivaju kromofori. Mogu biti umjetno proizvedeni ili prirodni.

Danas većina tehnika cilja na kromofore koji se nalaze u prirodi, posebice na melanin. Melanin daje boju kosi i koži. Od prvih postoje dvije vrste: eumelanin i feomelanin. Eumelanin daje smeđu ili crnu boju. Potonji daje plavu ili crvenu boju. Budući da je cilj tamna tvar u folikulima dlaka, za ovaj postupak je prikladna samo prva – tamnija – vrsta kose.



Dok je lasersko uklanjanje dlačica postalo komercijalni kozmetički postupak prije otprilike 10 godina, s njim se eksperimentiralo mnogo prije toga. Zapravo, medicinski laseri korišteni su za uklanjanje tamnih mrlja, ožiljaka od akni, drugih vrsta kožnih mrlja, pa čak i tetovaža. Poanta laserskog uklanjanja dlačica je da ono nije trajno. Zapravo, u zemljama poput SAD-a, FDA zabranjuje oglašavanje laserskih tretmana koje je odobrila FDA da se opisuju kao metoda “trajnog uklanjanja”. Stoga se koristi izraz “trajna redukcija” ili laserska redukcija za opisivanje postupka.

Realniji opis laserskog uklanjanja dlačica je “trajno smanjenje” dlačica. Treba napomenuti da je ponekad potrebno imati više sesija laserskog tretmana tijekom određenog vremenskog razdoblja kako bi se postigao ovaj cilj. Također nema jamstva da će SVE dlake na tretiranom području biti smanjene. Zajamčiti pravo trajno uklanjanje dlaka znači riskirati stvaranje ožiljaka.

U idealnom slučaju, prvo što bi pojedinac trebao učiniti je konzultirati se s kvalificiranim dermatologom. Oni bi trebali moći savjetovati o prikladnosti postupka. U svakom slučaju, rezultati će biti najvidljiviji na osobama svijetle puti i tamne kose. Trebat će biti puno više opreza ako se zahvat radi na osobama tamnije puti i/ili preplanulog kože.

Na što treba pripaziti
Kao što je gore navedeno, dobro je izbjegavati ustanove koje iznose lažne tvrdnje. Sljedeći su neki od najpopularnijih:
Apsolutno nema boli ili je gotovo bezbolno. Za mnoge je to bez potrebe za ublažavanjem boli, ali ne za svakoga.
Sigurno, trajno uklanjanje dlačica. Opet, siguran cilj je smanjenje dlačica. Trajno uklanjanje moguće je s ožiljcima.
Bez ikakvog ponovnog rasta kose. Do danas nije bilo pravih, autentičnih, kvalificiranih i objektivnih dokaza koji bi poduprli ovu tvrdnju.
To je “laserska elektroliza” ili “lasertroliza”. Smanjenje dlačica elektrolizom potpuno se razlikuje od smanjivanja uz pomoć lasera. Oba imaju svoje prednosti i nedostatke, u smislu prikladnosti i učinkovitosti.
Na kraju, najbolje je prvo se posavjetovati s kvalificiranim dermatologom.

Sprječavanje staračkih pjega

Starenje ne uzrokuje nužno staračke pjege. Previše izlaganja ultraljubičastim zrakama sunca vjerojatnije će uzrokovati ove neprivlačne mrlje nego zrelost. Zbog

Vježbanje i vaš ten

Istina je – redovita tjelovježba hrani kožu cijelog tijela svježom krvlju, hranjivim tvarima i kisikom. U isto vrijeme, povećani protok