HEKLANJE

5 jednostavnih koraka da se zaštitite od krađe identiteta

TEMU APP 100 E KUPON

Jeste li žrtva krađe identiteta? Prema Joanni Crane iz Programa krađe identiteta Savezne komisije za trgovinu, 80% žrtava koje nazovu FTC kažu da nemaju pojma kako se to dogodilo.

Nadalje, istraživanje FTC-a pokazalo je da je 4,6% anketiranih izjavilo da su bili žrtve krađe identiteta u posljednjih godinu dana. Osim toga, prema nedavnom izvješću General Accounting Officea, procjenjuje se da je čak 750.000 Amerikanaca svake godine žrtva krađe identiteta.



Je li to nevidljivi neprijatelj i jesu li američki osobni i financijski podaci lako dostupni kradljivcima identiteta? Što prosječni Amerikanac može učiniti da se zaštiti od tih osobnih napada na svoju privatnost? Iako nema jamstava, evo pet jednostavnih koraka za sprječavanje krađe identiteta:

1) Uništite privatne izvode kreditnih kartica, porezne dokumente, bankovne izvode, unaprijed odobrene ponude kreditnih kartica ili bilo koju drugu dokumentaciju s osobnim financijskim podacima.

2) Ako ste preplavljeni unaprijed odobrenim ponudama kreditnih kartica, možete besplatno nazvati 1-888-567-8688 da biste se isključili i zatražili da se vaše ime ukloni s popisa za slanje e-pošte. Osim toga, možete nazvati nacionalni registar zabrane poziva na 1-888-382-1222 kako biste zaustavili neželjene telemarketinške pozive u kojima biste mogli otkriti osobne podatke.

3) Pratite svoje kreditno izvješće barem jednom godišnje. Imate pravo na besplatno kreditno izvješće i možete ga dobiti pozivom na 1-877-322-8228. Potražite sumnjivu aktivnost. Također je mudro pretplatiti se na uslugu kreditne zaštite koja će vas obavijestiti o promjenama u vašem kreditnom izvješću.

4) Svakodnevno provjeravajte svoj poštanski sandučić i nemojte dopustiti da pošta ostane preko noći u vašem poštanskom sandučiću. Krađa pošte jednostavan je način za lopove da osiguraju osobne podatke. Najbolje je odlazne račune i čekove poslati poštom u pošti ili na drugim sigurnim mjestima. Ako mislite da vam je pošta ukradena, morate se obratiti najbližem poštanskom inspektoru. Možete pogledati na bijelim stranicama pod Vladine usluge ili nazvati 1-800-ASK-USPS.

5) Budite obrambeni i oprezniji sa svojim podacima. Nemojte slobodno otkrivati svoje osobne podatke. Nikada nemojte “potvrđivati” svoje osobne ili financijske podatke kada vas kontaktiramo putem e-pošte, čak i ako se radi o tvrtki s kojom poslujete; imaju te podatke u dosjeu. Možda izgleda legitimno i realno, ali ovi pokušaji postaju sve sofisticiraniji i ove vrste prijevara su ono što je poznato kao “phishing”.

Istražili smo pet jednostavnih koraka koje prosječna osoba može učiniti kako bi spriječila krađu identiteta. U ovom dobu naprednih komunikacija i tehnologije te s lopovima koji varaju više nego ikad, imperativ je nastaviti se educirati. Budite oprezni i shvatite da se ove informacije mogu zloupotrijebiti i na vama je da zaštitite sebe i svoju obitelj od ovog rastućeg trenda.



Online marketing članaka

Članci s povratnim vezama na vaše web mjesto mogu povećati rangiranje u rezultatima pretraživanja ključnih riječi i ključnih izraza koji