HEKLANJE

5 načina za poboljšanje morala na radnom mjestu

TEMU APP 100 E KUPON

Povećana fluktuacija, skupo smanjenje produktivnosti i sveukupno nezadovoljstvo zaposlenika su sve posljedice niskog morala na radnom mjestu. Moral je vitalna komponenta bilo koje organizacije ili posla kako bi napredovali i postigli uspjeh.

Evo pet načina za jednostavno i jeftino poboljšanje morala na radnom mjestu koji će povećati učinak vašeg tima i smanjiti razinu napetosti i stresa.



Instalirajte ploču za humor
Gotovo svaki ured ima nekoliko ploča s podsjetnicima za važne informacije vezane uz posao, neke ugodne, a neke ne baš ugodne. Instalirajte memo ploču na neutralno mjesto koje je posebno namijenjeno ljudima za objavljivanje šala, karikatura, smiješnih slika ili zabavnih anegdota. Na ovaj način svi se mogu malo nasmijati nakon što u sumorno ponedjeljak ujutro dođu na posao.

Usvojite Flextime rasporede
Ako je moguće, osmislite način da zaposlenici imaju veću fleksibilnost u svojim rasporedima. Možda ćete se iznenaditi količinom stresa koju ova jedna stvar može ublažiti. S vrtićima i kućanstvima s dva zaposlena roditelja i možda samo jednim vozilom, ovaj mali potez nekima može biti monumentalan. Razradite raspored ili sustav za zaposlenike da odlaze sat vremena ranije ili dolaze sat vremena kasnije određenim danima. Izmjenite dane i vremena kako bi svatko dobio priliku iskoristiti ako je potrebno.

Pobjegnite od svega
Održavajte sastanke i konferencije na mjestu izvan ureda ako je ikako moguće. Restoran ili lokalni park bili bi dobrodošla alternativa zagušljivoj sali za sastanke vedrog, proljetnog dana. Ljudi mogu biti oprezniji i bolje prihvaćati specifičnosti sastanka u drugom manje zagušljivom okruženju.

Podijelite bogatstvo
Ponudite zaposlenicima poticaje da “poučavaju” svoje suradnike za vrijeme ručka ili pauze. Poticaji mogu doći u obliku plaćenog slobodnog vremena, poklon bonova za trgovine ili restorane, kino ulaznica ili čak malih, jednostavnih uspomena kojima se izražava zahvalnost. Ovo je podizanje morala na nekoliko načina; prvo, novi ili zbunjeni zaposlenici mogu prikupiti vrijedne informacije od svojih iskusnijih kolega i drugo, to može učiniti da se “trener” osjeća bolje o svom poslu, sebi i svom učinku.

Ponudite natjecanja i nagrade
Posebni dani kao što su “Dan najružnijeg outfita” ili “Dan najboljeg maskiranja” ili “Dan najsmješnije priče” mogu biti način da se malo razvedri raspoloženje i potakne komunikacija među zaposlenicima. Ponudite “nagrade” koje mogu biti jednostavne nagrade i certifikati koji se daju pobjednicima na izlaganje.

Jačanje morala zaposlenika ne mora biti skupo niti potrebno. Čak i redovita zarazna veselost može značiti razliku između sumornog radnog mjesta i gostoljubivog, produktivnog. Pitajte zaposlenike za njihove ideje i saslušajte njihova razmišljanja. Razradite održivi plan koji će ih motivirati i učiniti produktivnijima i sretnijima u isto vrijeme.

Šibenik

Šibenik je smješten u središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana, u slikovitom, razvedenom zaljevu u koji utječe Krka, jedna od najljepših