HEKLANJE

6 načina za izgradnju snažnijeg strateškog plana

TEMU APP 100 E KUPON

Dakle, postavili ste neke ciljeve, osjećate se ambiciozno i obećali ste sebi da ćete ih ispuniti. Odlučni ste učiniti ovu godinu boljom od prethodne. I nadamo se da će tako i uspjeti. Ali vidjeli ste i stvarnost. Unatoč razumnom planu i dobrim namjerama, većina ljudi do ožujka skrene s kursa. Zamislite da biste mogli otkriti uzrok, ostati pri tom i dobiti ono što stvarno želite. Odgovor leži u solidnom polazištu…strateškom planu koji stvarno funkcionira.

Svake godine susrećemo tisuće donositelja odluka diljem zemlje u našem savjetovanju i govorništvu. Poput vas, pametni su, ambiciozni i pristojno rade posao. No, također su često frustrirani što im ne ide bolje. Kad raščlanimo element za njih, ustanovit ćemo da malo njih, ako itko, ima dobar strateški plan na temelju kojeg mogu raditi. Zapravo, većina njih niti ne zna kako ga stvoriti.



Slijedi mini lekcija strateškog planiranja. Nemamo puno prostora, ali evo nekoliko važnih stvari koje treba znati prilikom izrade osnovnog plana.

1. Znajte razliku između strategije i taktike. Strategija je plan koji definira kuda idete. Taktike su stvari koje radite i koristite da biste došli do odredišta. Zvuči jednostavno, zar ne? Ovo vjerojatno već znate, zar ne? Pažljivije pogledajte bilo koji popis ciljeva; otkrit ćete da su mnogi od tih ciljeva taktika. To je razlog zašto se većina novogodišnjih odluka i ciljeva tvrtke pomakne do ožujka.

2. Budite konkretni. Nekoliko riječi može utjecati na smjer kojim vodite svoju tvrtku i taktiku koju koristite za provedbu strategije.

Nejasna izjava: poboljšat ćemo vrijeme odgovora korisničke službe.
Konkretna izjava: poboljšat ćemo korisničku službu. Vrijeme odgovora smanjit će se za 29%.
Vidite li kako nekoliko riječi mijenja način na koji možete pristupiti izazovu ili prilici?

3. Uključite proces starenja. Kao i dobro vino, izrada strateškog plana zahtijeva vrijeme. Strateški plan se NE gradi tijekom vikend povlačenja! Razvija se iz misli, istraživanja, informacija i iskustava. Provedite nešto stvarnog vremena razvijajući strategiju kako bi bila prava za vašu organizaciju. Nemanje strategije je teško za tvrtku. Ali imati pogrešnu strategiju, jer ste upravo bacili jednu zajedno, može biti katastrofalno. S druge strane, ne dopustite da vas vremenski okvir spriječi da učinite nešto. Bolje je imati neku vrstu plana kojeg ćete slijediti, čak i ako nije baš ono što želite da bude danas.

4. Neka bude jednostavno. Još uvijek možete biti temeljiti, a da se ne tjerate kroz mlin. Koristite ABC pristup:

A. Odredite što želite postići: STRATEGIJA.
B. Navedite dostupne, realne načine da to ostvarite: TAKTIKE
C. Odaberite opcije koje daju najveće nagrade za najniže rezultate: IMPLEMENTACIJA.



5. Slijedite plan. Većina planova je razvijena, a zatim stavljena na policu. Kada (ili ako) se konačno uzmu s police za preporuku, obično morate otpuhati prašinu s njih. Nije dobro. Više rukovodstvo je najviše krivo za nepoštovanje plana. CEO bi trebao biti u mogućnosti počistiti sve sa svog stola i svakodnevno slijediti plan ako je plan dovršen. Ne bi trebao misliti da je to namijenjeno svima osim njemu samome. Razmišljajte o strateškom planu kao o karti puta koju vi i vaša organizacija koristite kako biste slijedili planirani put. Kad biste se vozili od Kalifornije do New Yorka, koristili biste neku vrstu karte. Pogledali biste ga kako biste bili sigurni da ste zauzeli sva skretanja i izlaze koji su vam potrebni da biste slijedili prave ceste, spriječili gubitak i stigli tamo gdje želite biti. Isto je i s korporativnom kartom.
6. Budite fleksibilni. Ako tijekom godine ustanovite da plan treba malo doraditi, svakako ga možete izmijeniti. Pazite da ne mijenjate smjerove prečesto, jer ćete time diskreditirati vas i vaš plan u očima njegovih sljedbenika. No, pobrinite se da plan radi u najboljem interesu organizacije, čak i ako to zahtijeva razumnu, opravdanu promjenu tu i tamo.

Koristeći samo ove savjete, trebali biste biti u mogućnosti razviti snažniji strateški plan… takav koji će izdržati i kroz neočekivane kušnje koje se pojavljuju tijekom godine. Nadamo se da će ova godina za vas biti puna rasta i uspjeha. Sretno.

© David i Lorrie Goldsmith



Kreditno bodovanje – je li važno?

Ako zajmoprimac ima zadovoljavajuću kreditnu povijest i sposobnost pravodobnog plaćanja, zajmoprimac se može smatrati glavnim zajmoprimcem i ocijeniti kao zajmoprimac