HEKLANJE

7 najčešćih pitanja o vašoj kreditnoj sposobnosti

TEMU APP 100 E KUPON

Evo 7 najčešćih pitanja koja čujemo od potrošača o kreditnim izvješćima i kreditnim rezultatima…

1. Hoće li zatvaranje plaćenih računa kreditne kartice poboljšati moj kreditni rezultat?



Ovo će iznenaditi mnoge od vas, ali zatvaranje plaćenih računa kreditnih kartica zapravo može naškoditi vašem rezultatu na dva načina. U “Vašoj kreditnoj sposobnosti”, Liz Pulliam Weston objašnjava:

A. Zatvaranje računa može učiniti da vaša kreditna povijest izgleda mlađe nego što jest. Vaš kreditni rezultat utječe na starost vašeg najstarijeg računa i prosječnu starost svih vaših računa. Dakle, zatvaranje računa, osobito starijih računa, može utjecati na vaš rezultat.

B. Zatvaranje računa smanjuje ukupni kredit koji vam je na raspolaganju, čime vaš omjer iskorištenosti duga raste. Imajte na umu da FICO formula mjeri jaz između kredita koji koristite i vaših ukupnih kreditnih ograničenja. Što je veći jaz, to bolje. Ako iznenada smanjite tu granicu gašenjem računa, razlika se smanjuje – a to je loša stvar.

2. Koji je najbolji način da se obratite agenciji za naplatu ako nemate novca da im platite?

Savezni zakon o pravednoj naplati dugova jasno kaže da ne morate imati posla s utjerivačima kredita ili dugova. Možete spriječiti inkasatore da zovu i pišu pismom “prestani i odustani”. Ovo je skraćenica za “prekid komunikacije”. Nakon što vaš sakupljač primi ovo pismo, više vas neće moći zakonito kontaktirati telefonom, na poslu, faksom, preporučenom poštom, ničime.

Naravno, da biste poboljšali svoj kreditni rezultat, u konačnici ćete željeti ukloniti dug iz vašeg kreditnog izvješća tako što ćete natjerati kolekcionara da pristane izbrisati stavku kada platite u cijelosti ili natjerati kreditni ured da izbriše stavku.

3. Postoji li ograničenje broja stavki koje mogu osporiti u svom kreditnom izvješću?



Tehnički, ne. Ali imajte na umu da ako pokušate osporiti 7, 10 ili više stavki u svom kreditnom izvješću odjednom, možda vas neće shvatiti ozbiljno i kreditni uredi mogu vam odgovoriti da je vaš zahtjev “neozbiljan i nebitan”.

Preporučujem da ne osporavate više od pet ili šest stavki odjednom.

4. Je li moguće povećanje od 20 bodova u 72 sata?



Postoje doslovno stotine tvrtki za “popravak kredita” koje obećavaju drastično popraviti kreditne rezultate u samo 24 – 72 sata. Je li to prijevara? Vjerovali ili ne, ovo nije prijevara. Usluge brzog ocjenjivanja mogu i pomažu potrošačima da brzo podignu svoje kreditne rezultate. No, možda neće biti tako lako kao što mislite. Evo na što mislim:

Agencije za brzo ponovno ocjenjivanje nemaju i ne mogu izravno poslovati s potrošačima. Oni rade s kreditnim institucijama. Stoga ih ne možete izravno kontaktirati da rade u vaše ime ako ste potrošač.

Agencije za brzo ponovno bodovanje ne mogu i ne samo “uklanjaju” negativne stavke. To jest, oni ne mogu magično izbrisati legitimno negativne stavke. Međutim, ako imate dokaz pogreške, agencija za brzo ponovno bodovanje može brzo izbrisati stavku. Takav dokaz može uključivati pismo vjerovnika u kojem se objašnjava da je vaš dug plaćen ili da nikada nije bio vaš.



Agencije za brzo ponovno ocjenjivanje ne mogu brisati nijednu stavku koja je sporna. Ako već imate stavku u sporu s jednim ili svim većim kreditnim uredima, agencije za brzo ponovno bodovanje ne mogu izbrisati stavku(e).

5. Koji je najbrži način da poboljšam svoj kreditni rezultat?

Plaćajte svoje račune na vrijeme. Zakašnjela plaćanja i naplate mogu imati veliki negativan utjecaj na vaš rezultat.

6. Gdje mogu dobiti svoja kreditna izvješća i kreditne rezultate?

Rezultate dobivam s www.suzeorman.com. Sviđa mi se koristiti Suzeinu stranicu jer s nekoliko klikova mišem možete dobiti sva 3 izvješća (iz glavnih ureda) i svoj FICO rezultat, plus komplet koji će vam pomoći da poboljšate svoje rezultate.

7. Jesu li osobni podaci uključeni u moje kreditno izvješće?

Osobni podaci kao što su vaša rasa, boja kože, vjera, nacionalno podrijetlo, spol i bračni status NISU uključeni u vaše kreditno izvješće.

Josipa Lisac – 1000 Razloga

Download Josipa Lisac on iTunes: phobos.apple.com Jedna od najcjenjenijih hrvatskih pjevačica Josipa Lisac singlom “1000 razloga” najavljuje svoj novi studijski