HEKLANJE

Affiliate marketing Najbolji dani pred nama

TEMU APP 100 E KUPON

Prelaženje granice – granica između učinka i tradicionalnog oglašavanja je probijena i najbolji dani affiliate marketinga su pred nama.

Autor Greg Shepard



Godinama prije nego što je NASDAQ pao, a banner oglašavanje umrlo, pioniri e-trgovine poput Amazon.com i CDNow počeli su se udruživati s web-mjestima usmjerenim na teme kako bi povećali prihode, plaćajući proviziju za svaku preporučenu prodaju. Praksa se brzo proširila i postala poznata kao “affiliate marketing”. Početkom 1999. Forrester Research proglasio je “pridružene programe” najučinkovitijom tehnikom privlačenja prometa na webu – gotovo dvostruko učinkovitijom od reklamnih bannera.

Uzmite u obzir da je do rujna 1999., više od tri godine nakon pokretanja Amazona, bilo više od 1000 trgovaca koji su nudili partnerske programe. A do 2000. Amazonov program suradnika narastao je na preko 500.000 suradnika. Ono što je osnivač i izvršni direktor Amazona Jeff Bezos započeo kao pristojni razgovor preraslo je u potpuno novu industriju, donoseći sa sobom partnerske mreže, direktorije, biltene i razne konzultante. Uslijedile su druge inovacije i affiliate marketing je sada sastavni dio weba. Također je sada naširoko najavljen kao najisplativije marketinško sredstvo na webu.

Ipak, kako se affiliate marketing razvijao, problemi s modelom su razotkriveni. Affiliate zajednica treba zapamtiti da affiliate marketing nije generiranje jeftinog oglašavanja, već razvoj profitabilnih strateških odnosa.

Ali sada postoji način na koji trgovci sada mogu ponuditi dobitnu dobit tamo gdje i trgovci i podružnice imaju vlastiti interes. Poboljšanje tehnologija sada omogućuje da se bivši CPS, CPA, CPL programi izvedbe i CPM, CPC i modeli ravnog oglašavanja ujedine stvarajući novi hibrid koji nazivam CPP (Cost-Plus-Performance) model.

CPP kombinira plaćenu kampanju s kampanjom učinka i nudi najbolje od oba svijeta. Vidim ovo kao budućnost affiliate marketinga, širom otvorenog svijeta performansi i plaćanja u kojem CPP vraća inventar izgubljen od Googleovog AdSensea i oglašivača. Rezultat je cijeli novi svijet mogućnosti za trgovce, upravitelje podružnica i podružnice.

Hibridni CPP pretvara bivše zagovornike CPM-a, CPC-a u vjernike affiliate marketinga. Za mnoga vrhunska web-mjesta, affiliate marketing sada predstavlja priliku da se oslobodi stiska tražilica s plaćanjem po kliku i skupog oglašavanja. Najteža prepreka u affiliate marketingu je pronalaženje dobrih suradnika s prometom. Ako web-mjesto prodaje promet, onda ga mora imati, a ako pregovarate o isplati cijene i učinka, počinju se otvarati vrijedne prilike.

Trgovci također shvaćaju da podružnice također trebaju bolje alate. Tehnologije kao što su izvori podataka, napuštanje web stranice i košarice za kupnju (izlazni promet) obećavaju da će omogućiti trgovcima, koji su ujedno i podružnice, povećanje EPC i EPM brojeva bez ugrožavanja iskustva posjetitelja, čime se poboljšava monetizacija. Jednostavnom ponudom dodatnih proizvoda i/ili ponuda usluga na ili nakon prodajnog mjesta, trgovci mogu povećati prihod bez razvodnjavanja prodajnog procesa.



Trgovcima, upraviteljima podružnica i podružnicama postaje jasno da je granica između učinka i tradicionalnog oglašavanja probijena.

Počelo je ulaskom Googlea na tržište. Googleov AdSense uhvatio je vrijedan inventar affiliate programa, što je uzrokovalo ponovni razvoj fleksibilnih affiliate marketinških stručnjaka. Odgovor industrije bio je sukob s plaćenom reklamnom stranom tržišta. Googleova metoda je plaćanje oglasnog prostora – istog oglasnog prostora koji su koristili marketinški partneri. To ograničava raspoloživi inventar i mijenja očekivanja web izdavača.

Neki marketinški partneri koji koriste AdSense na kraju kanibaliziraju vlastito tržište. Zašto? Dobiti zagarantiran prihod od prometa. Ako plaćate promet, zajamčeno ga dobivate. Trgovci dobivaju zajamčeni promet, a podružnice dobivaju zajamčen prihod od prometa. Međutim, to predstavlja problem. Tradicionalno oglašavanje stavlja rizik na trgovce, dok izvedba stavlja rizik na affiliate. U oba slučaja samo jedan ima osobni interes u kampanji.



Iz nekoliko nedavnih studija i izvješća jasno je da su trgovci frustrirani trenutnim procesom.

U anketi koja je obuhvatila 135 marketinških stručnjaka na višoj razini, nedavna studija pokazala je da je 60 posto ispitanika reklo da je definiranje, mjerenje i poduzimanje radnji u vezi s povratom ulaganja važno, samo 20 posto njih je zadovoljno svojom sposobnošću da to učine. Uz to, 73 posto izjavilo je da nemaju povjerenja u svoju sposobnost razumijevanja prodajnog učinka kampanje.

Studija, koju su proveli Marketing Management Analytics (MMA), Udruga nacionalnih oglašivača (ANA) i Forrester Research u travnju 2005., predstavljena je u srpnju na ANA-inom Forumu o marketinškoj odgovornosti 2005.



Također ovog ljeta, MediaLifeova anketa o kupcima medija kvantificirala je ono što većina već sumnja: kupci medija misle da otprilike samo polovica medijskih predstavnika zna što dovraga rade (putem MediaBuyerPlanner.com). Značajna manjina kupaca – otprilike jedan od šest – ima tako nisko mišljenje o predstavnicima da su rekli da je samo 10 ili 20 posto njih korisno.

Pritužbe su bile usredotočene, što nije iznenađujuće, na gubljenje vremena, kako u obliku pretjeranog kontaktiranja tako iu nedostatku pripremljenosti kada se razgovori odvijaju. Još jedna velika pritužba pokazala se pretjerano teškom prodajom, pri čemu neki predstavnici vjeruju da ponavljanje ili nadmudrivanje može uspjeti u kupnji nekretnine gdje brojevi neće.

Polovica kupaca rekla je da se slaže s izjavom da problem s reputacijom “nije ništa strašno”. Naravno, ponekad su dosadni, ali siguran sam da i mene jednako doživljavaju. Tako je industrija postavljena.” Oko 45 posto složilo se umjesto toga da su oni “nužno zlo. Većina je u redu, ali ima nekoliko stvarno odvratnih s kojima mrzim poslovati.”

Čak i uz sve probleme, dobra je vijest da se pridružena zajednica još uvijek razvija. Organsko pretraživanje postaje sve konkurentnije. CPM stope rastu. Plaćeno pretraživanje postaje previsoko, a potreba za isplativim internetskim inventarom postaje sve jača, zbog čega prostor za podružnice raste sve većim stopama. Kako se trgovci, upravitelji podružnica i podružnice još više isprepliću, trenje se smanjuje i novi oblici integracije i okupljanja postaju mogući.

Ja to vidim ovako – utrka je krenula! U posljednjih godinu dana broj trgovaca koji nude affiliate programe više se nego učetverostručio. Doslovno, milijuni web stranica sada sudjeluju kao podružnice – od osobnih stranica na Geocities i Homestead do Fortune 500 tvrtki. A sada, češće nego ne, trgovci s affiliate programima također su affiliates.

Bilo da se naziva affiliate marketing, kolaborativna trgovina, dijeljenje prihoda ili sindicirana prodaja, affiliate prostor prednjači u krajoliku mrežnog marketinga koji se stalno mijenja i postao je najbrže, najjednostavnije i najisplativije marketinško sredstvo na webu.

Budući da i trgovci i podružnice nastavljaju prepoznavati snagu promjene, najbolji dani affiliate marketinga tek dolaze. U nekoliko kratkih godina, affiliate marketing će izgleda postati rep koji maše psom – kontrolirajući većinu dolara za oglašavanje i marketing. Unatoč manje nego impresivnom napretku u svijetu oglašavanja i pompe, affiliate marketing ostaje vjeran svojim izvorima kao bolji način povezivanja kupaca i prodavača i nagrađivanja onih koji olakšavaju te odnose.