HEKLANJE

AJAX & SEO – Jesu li kompatibilni?

TEMU APP 100 E KUPON

Mnoge web stranice za putovanja i odmor sada koriste AJAX. AJAX nije nov, ali se razvija u glavnu poštapalicu u IT odjelima i kod web programera. Također je potencijalni izvor trvenja između IT-a/razvoja i marketinga.

AJAX je skraćenica za asinkroni JavaScript i XML, razvojnu tehniku dizajniranu za stvaranje interaktivnih web aplikacija. AJAX čini web stranice bržim učitavanjem i boljim odzivom razmjenom malih količina podataka s poslužiteljem tako da se cijela stranica ne mora ponovno učitavati svaki put kada korisnik zatraži promjenu. Ovo je namijenjeno povećanju interaktivnosti, brzine i upotrebljivosti web stranice. Jedna od “klasičnih” AJAX aplikacija s kojom je većina ljudi upoznata je Google Maps.



Postoje neke velike prednosti implementacije AJAX-a na web stranice za putovanja ili odmor. Može pomoći u pružanju poboljšanog korisničkog iskustva kroz brže učitavanje, poboljšanu interaktivnost stranice i poboljšanu vizualnu prezentaciju. Tu je i prednost smanjene upotrebe propusnosti jer se preuzimaju manji paketi podataka umjesto cijelih web stranica.

Međutim, postoji cijena koju treba platiti za pružanje ovog poboljšanog korisničkog iskustva. Problem je u tome što tražilice ne mogu vidjeti vaš AJAX isporučeni sadržaj ili navigaciju jer ne mogu pokrenuti Javascript kod potreban za generiranje HTML sadržaja. Ako tražilice ne mogu pristupiti vašem sadržaju ili pratiti vaše navigacijske veze, mogli biste ozbiljno ograničiti izloženost svoje stranice u tražilicama.

Nema sumnje da je AJAX tu da ostane, barem dok ne dođe nešto bolje. Također je vjerojatno da će glavne tražilice postati vještije u pretraživanju i indeksiranju sadržaja generiranog AJAX-om. Međutim, dok to ne učine, jednostavno je rješenje izbjegavati korištenje AJAX-a tamo gdje nije potreban na vašoj web-lokaciji. Ako namjeravate koristiti AJAX, pobrinite se da vaš IT odjel ili web programer kreira stvarne poveznice i HTML sadržaj za hranjenje paukova.

Black Hat SEO naspram White Hat SEO

Neki to nazivaju pitanjem etike; drugi to jednostavno nazivaju poslom. Rasprava bjesni na internetu i na marketinškim konferencijama diljem svijeta,