HEKLANJE

Black Hat SEO naspram White Hat SEO

TEMU APP 100 E KUPON

Neki to nazivaju pitanjem etike; drugi to jednostavno nazivaju poslom. Rasprava bjesni na internetu i na marketinškim konferencijama diljem svijeta, ali što su uopće black hat SEO i white hat SEO?

Bijeli šešir SEO je anđeoska verzija optimizacije, to jest, koristi samo tehnike koje preporučuju – ili barem nisu zabranjene – tražilice i njihove smjernice koje se stalno mijenjaju. Obično je za rezultate u obliku većeg prometa i veće zarade potrebno od tri mjeseca do godinu dana. S ovom vrstom SEO-a nema straha da će vaša stranica biti banirana od strane tražilica.



Black hat SEO je, s druge strane, nestrpljivi blizanac bijelog SEO-a. Koristi tehnike koje su tražilice posebno zabranile kao što su skriveni tekst i skrivene veze. Neki to nazivaju spamom. Drugi to nazivaju poslovnom pameti. Kako god to nazvali, ako gurui tražilica shvate vašu igru, onda je posao gotov, a vi ste u crnoj lopti. To znači da biste mogli upisati naziv svoje tvrtke i svoje ime i poslovnu adresu u okvir za pretraživanje, a vaša se stranica i dalje neće pojaviti.

U osnovi se raščlanjuje ovako: bijeli šešir SEO fokusiran je na marketing i tekst na web-mjestu, ažurirajući se informativnim člancima bogatim ključnim riječima koji koriste njihovim klijentima i s vremenom stvaraju solidne sljedbenike. Black hat SEO fokusiran je na tehnologiju i IT trikove kako bi odmah dobio tonu prometa.

Važno je uzeti u obzir koji je vaš cilj. Želite li visok promet ili želite visoku prodaju? S crnim šeširom SEO možete dobiti trenutne rezultate što se tiče posjetitelja vaše stranice, ali žele li ti posjetitelji kupiti ono što nudite? Ako ne, koga briga ako završe na vašoj stranici? Bijeli šešir SEO je više zainteresiran za ciljani promet, privlačenje posjetitelja na vašu stranicu koji vas zapravo traže i spremni su kupiti vaše proizvode ili usluge. Tijekom vremena, vaš promet i prodaja rastu zajedno kako gradite sljedbenike putem usmene predaje i stalnih kupaca.

Dakle, oko čega je tolika strka? Uglavnom, pravila. White hat SEO ih pažljivo prati. Black hat SEO umjesto toga slijedi brojke. One koji odvajaju vrijeme za istraživanje i slijede pravila iritiraju oni koji postižu visoku poziciju u tražilicama, a da pritom ne podnose isti napor. Međutim, zagovornici SEO-a crnog šešira ističu da zahtjevi tražilice nisu zakoni i stoga je raditi ono što žele daleko od ilegalnog. U ovoj se raspravi bijeli šešir i crni šešir spajaju i postaju sivi šešir.

Zapravo, fanatici bijelih šešira mogli bi optužiti one koji pišu članke posebno da iskoriste ponavljanje ključnih riječi da manipuliraju sustavom i da se bave crnim šeširom SEO-om. Oni manje fanatični mogu ukazati na poveznice kao na sivu zonu. Tražilice ne žele poveznice na web-mjestu samo radi privlačenja prometa. Međutim, ako su veze povezane sa sadržajem na stranici, to je u redu. Ali što je s onim stranicama na kojima postoje plaćene veze koje nemaju nikakve veze sa sadržajem stranice koju krase? Plaćeni linkovi kao reklame su bijeli šešir. Plaćene veze isključivo za povećanje prometa, crni šešir. Prava motivacija webmastera? Sivi šešir.

Kad se sve svodi na to, svi koji koriste tražilice u nadi da će doći na vrh ljestvice koristit će optimizaciju kako bi se popeli na vrh te ljestvice. Ako je motivacija jedina briga, onda je to pitanje politike koja vam ne treba oduzimati vrijeme. Samo znajte da ćete biti stavljeni na crnu listu tražilice ako koristite tehnologiju, farme veza i druge zabranjene resurse koji su dizajnirani isključivo za privlačenje prometa i budete uhvaćeni. Ako vam je vrijedno rizika, učinite ono što morate učiniti. Tvoj izbor.