HEKLANJE

Akne – što, zašto i kako

TEMU APP 100 E KUPON

Jeste li se upravo probudili i otišli u kupaonicu da se osvježite i doživjeli šok svog života? Vidite nešto čudno na svom čelu, čega nije bilo prethodne noći kad ste otišli u krevet. Izgleda ružno i poželjeli biste da nestane.

Što:
Ta ružna stvar koja nam se pojavi na licu kada se najmanje nadamo da će naš svijet okrenuti naglavačke je ono što su akne. Također poznati kao prištići, oni izbijaju kroz pore naše kože zahvaljujući svoj prljavštini i prljavštini koja se tamo nakupila. Obično se javlja tijekom adolescentne faze kod osobe, recimo, tijekom tinejdžerskih godina. A neki imaju sreće pa uopće ne dobiju akne, dok ih drugi vide nakupine na licu. To nije nešto što dobivaju samo djevojčice, ima i dječaka koji pate od toga. Ako imate sreće, trajat će nekoliko dana, a zatim nestati da se više nikada ne pojave, no nesretnici kroz život vide znakove akni, od kojih neke za sobom ostavljaju ožiljke.



Zašto:
Najčešća vrsta akni su acne vulgaris što u prijevodu znači obične akne. Lice je dio lica koji je zahvaćen u gotovo 90% slučajeva, ponekad se kod ljudi javlja na podlakticama ili prsima. Ali one se nazivaju keratoza, a ne akne, budući da su veće i traju dulje od običnih akni. To su u osnovi erupcije na našoj koži zbog nakupljanja prljavštine i drugih čestica. Ako su akne vrlo ozbiljne i izgledaju poput velikog čira, to bi mogla biti cista, u kojem slučaju treba biti oprezan i ne dirati ih previše . Ako to učine, moglo bi eruptirati, iscuriti od gnoja i ne biti lijep prizor.

Kako:
Nekima su akne toliko veliki problem da pomisle na preskakanje škole ili fakulteta. Ne žele se suočiti sa svojim prijateljima jer se boje da će biti ismijani. Nekim djevojkama hormonske promjene u tijelu dovode do akni, a za to nema lijeka nego pustiti prirodi da to učini. Nema potrebe za panikom ili brigom zbog ovih malih čireva jer su oni naše tijelo koje reagira na promjene koje se događaju iznutra. Ako je to zbog loših prehrambenih navika ili redovitog unosa masne hrane, akne ili prištići nastaju kada su folikuli blokirani i ne dobivaju dovoljno kisika. Kad biste dotaknuli aknu i zatim upotrijebili te prste na drugim dijelovima lica, mogli biste proširiti infekciju i vidjeti još sitnih prištića koji se pojavljuju tijekom sljedećih nekoliko dana. Stoga je bolje kontrolirati se i držati ruke podalje od lica te prati lice više puta tijekom dana. Na tržištu postoje različiti proizvodi za koje se tvrdi da akne nestaju za dan ili dva, ali budite upozoreni da su to čuda i da nije vjerojatno da će nestati.