HEKLANJE

Balanced Score Card – Bolji pristup za maksimiziranje učinka i održavanje rezultata.

TEMU APP 100 E KUPON

Ako ste dio računovodstva ili odjela za provjeru bilo koje veće ili čak manje tvrtke, vjerojatno ste čuli za karticu uravnoteženih rezultata. Pitate se što je kartica uravnoteženih rezultata? Pa, ako niste svjesni samog pojma, sigurno biste bili svjesni principa koji stoji iza njega. Upamtite svoje SAT rezultate Umjesto da to budu apsolutne vrijednosti, poput recimo 95 od sto, oni su obično prikazani u percentilima. Ovo je jedan primjer kartice uravnoteženih rezultata. Drugi primjer bi mogao biti postotni rang vašeg statusa u klasi u usporedbi s postotnim rangom.

Pa, nije baš lako objasniti koncept, ali dopustite mi da pokušam. Kad nešto treba ocijeniti, obično postoji princip za ocjenjivanje. U starim danima, kada su stvari bile linearnije, to se događalo kao linearni izračun. No, kako su poslovno okruženje i same tvrtke postajale sve složenije, druge su varijable počele utjecati na poslovanje. Kako bi se došlo do prave slike, i njih je trebalo uzeti u obzir prije nego što se napravi odgovarajuća studija. To je bila ideja iza kartice uravnoteženih rezultata.



Uzmimo primjer iz stvarnog života, pretpostavimo da se podaci o prodaji određenog proizvoda procjenjuju diljem svijeta. Sada prodaja sigurno ne bi bila dosljedna u cijelom svijetu. No voditelji prodaje sigurno bi pokušali. Mogu postojati čimbenici vanjskog poslovnog okruženja koji utječu na prodaju u jednoj ili više regija.

Na primjer, poslovna klima u Brazilu mogla je biti gora od klime u SAD-u. Istodobno, raspoloživi resursi u SAD-u mogli su biti veći nego u Latinskoj Americi. Slično tome, na tržište u Kini mogla je utjecati prisutnost jeftinih operatera. Dok je tehnološka nekompatibilnost mogla učiniti proizvod skupljim na tržištima kao što je Japan.

Nijedan racionalan menadžer ne bi očekivao da će prodajne brojke iz cijelog svijeta biti dosljedne. Zbog toga alat kao što je kartica uravnoteženih rezultata dolazi na scenu. Uravnotežena bodovna kartica odvažuje čimbenike koji utječu na akciju (u gornjem slučaju prodaje) u odnosu na dostupnost čimbenika koji je pomažu ili ometaju.

Zbog toga bi se, kada se napravi uravnotežena analiza kartice rezultata, podaci o prodaji za Latinsku Ameriku mogli pokazati boljim od onih za Ameriku zbog pondera koji se dodjeljuje čimbenicima koji utječu na prodaju. Uravnotežena bodovna kartica samo je jedan od načina za to. Ima i drugih. Ali njihovi ciljevi su dosljedni. Zamislite uravnoteženu karticu rezultata kao neku vrstu hendikepa za tržišta siromašnija resursima i mogućnostima.

Neformalne cipele

Cipele su obavezne od skupine male djece do starijih osoba. Cipele su dostupne u različitim dizajnima, bojama i markama. Udobne