HEKLANJE

Besplatno kreditno izvješće i ocjena – zašto vam trebaju oboje

TEMU APP 100 E KUPON

Vi vodite evidenciju o tome koliko novca imate na svom tekućem računu. Velike su šanse da na kraju svoje čekovne knjižice vodite tekući račun i uravnotežujete to s izvodom koji vam banka šalje svaki mjesec. Koliko god je važno znati koliko novca imate na raspolaganju prije nego što ispišete ček, jednako je važno znati svoj kreditni rezultat i ono što je navedeno u vašem kreditnom izvješću. Nepoznavanje ovih stvari moglo bi vas stajati novca.

Kreditna ocjena pomaže u predviđanju vaše kreditne sposobnosti



Mnogi čimbenici utiču na određivanje vaše kreditne sposobnosti, uključujući vašu povijest plaćanja računa, broj kreditnih računa koje imate, zakašnjela plaćanja, radnje naplate i nepodmireni dug. Nakon što se te informacije prikupe, statističari uspoređuju vaše podatke s podacima drugih potrošača i daju vam bodove za svaki čimbenik vaše povijesti koji pokazuje da imate dobar kreditni rizik. Vaš ukupni broj bodova se zbraja, dajući vam kreditni rezultat.

Kreditno izvješće pokazuje koliko ste bili kreditno sposobni

Jednostavno rečeno, kreditno izvješće je praćenje svih vaših kreditnih kupnji i plaćanja koje je sastavio kreditni ured i stavio ga na raspolaganje bilo kojoj agenciji koja pokušava utvrditi treba li vam dati kreditnu liniju ili posuditi novac. Izvješće navodi svaki račun koji ste otvorili, čak i ako sadržava nulti saldo. Informacije objavljene u izvješću ostaju u njemu 7 do 10 godina.

Svatko bi trebao znati svoj kreditni rezultat i imati kopiju svog kreditnog izvješća

Ako se spremate podnijeti zahtjev za stambeni zajam, trebali biste znati što je na vašem kreditnom izvješću prije nego što ga vaš zajmodavac uopće vidi. Ako postoji netočnost, imat ćete priliku da je popravite, tako da vam to neće pokvariti šansu za dobivanje kredita. Imajući svoje izvješće u rukama također će vam dati priliku da zatvorite sve stare račune koje više ne koristite. Previše otvorenih računa može utjecati na iznos kredita za koji imate pravo.

Svatko ima pravo na besplatno kreditno izvješće

Zakon zahtijeva da vam svaki od tri kreditna ureda svake godine dostavi besplatno kreditno izvješće. Možete ih uzeti sve odjednom ili ih rasporediti, ali važno je nabaviti ih i osigurati da su informacije u vašem kreditnom izvješću točne.