HEKLANJE

Financirajte obrazovanje svog djeteta – bez stresa

TEMU APP 100 E KUPON

Godine 2002. prosječni godišnji trošak za javno sveučilište iznosio je 9338 USD. Procjenjuje se da će do 2017. prosječni godišnji trošak iznositi 19 413 USD. I to samo za školarinu i kreditne naknade. Ne zaboravimo na smještaj i hranu, knjige, hranu, odjeću i dodatne aktivnosti.

S obzirom na te brojke, bilo bi mudro već danas početi planirati obrazovanje vašeg djeteta.



Već znate za zajmove i stipendije, ali to nisu jedine mogućnosti. Ne morate se zaduživati! Postoji nekoliko izbora koji će vam pomoći da se pripremite za budućnost vašeg djeteta.

529 Planovi

529 ili kvalificirani program školarine je (savezni) neoporezivi investicijski plan koji obiteljima omogućuje uštedu za fakultetsko obrazovanje njihove djece.

Svaka država ima svoj plan 529 i ne morate biti stanovnik određene države da biste ulagali u plan te države.

Dvije vrste planova uključuju:

Planovi unaprijed plaćene školarine – Ovi planovi vam omogućuju da platite školarinu vašeg djeteta u državi po današnjim cijenama. Ovi su računi niskog rizika i zajamčeno odgovaraju ili premašuju inflaciju u državi. Međutim, ti su planovi često ograničeni na stanovnike države i troškovi možda neće biti pokriveni ako vaše dijete odluči pohađati privatno sveučilište unutar države.

Obrazovni štedni računi – ili planovi fakultetske štednje su investicijski računi čija vrijednost varira ovisno o tržištu. Mogu se koristiti na prihvatljivim javnim i privatnim sveučilištima – nema zahtjeva za prebivalištem. Osim toga, neki planovi imaju visoka ograničenja doprinosa po korisniku i možete dati doprinos do 11 000 USD godišnje bez plaćanja poreza na dar.



Štedni računi

Čak i ako vaše dijete ima samo nekoliko godina do vremena za odlazak na fakultet, nikad nije prekasno da počnete štedjeti. Odredite gdje možete smanjiti troškove i stavite taj novac na štedni račun s visokim kamatama.

Na primjer, umjesto da kupite 2 video igre kao rođendanski dar, kupite jednu i stavite dodatni novac na štedni račun. Što je s Božićem i Hanukom? Naravno, zabavno je otvarati darove, ali jamčim da će novost tih darova ubrzo biti zaboravljena, a kasnije će vam vaše dijete biti zahvalno što ste se pobrinuli da mu školovanje bude financirano bez stresa.



Evo savjeta: potražite banku s FDIC osiguranjem koja se nalazi na internetu. Te banke nude više kamatne stope jer nemaju operativnih troškova zbog podružnica. Radi na isti način kao i obična banka osim što nema fizičku poslovnicu. Novac polažete putem svog tekućeg računa i primate mjesečne izvode putem e-pošte ili poštom.