HEKLANJE

Bipv: Ugrađena fotonaponska energija: solarna energija koja zauzima mjesto konvencionalnog stakla i krovova

TEMU APP 100 E KUPON

Obećavajuća tehnologija obnovljivih izvora energije koja razbija već postojeće brige i oklijevanja oko solarne energije zove se Building Integrated Photovoltaics (BIPV). Ovi sustavi zapravo ugrađuju solarne ćelije u konstrukciju zgrade. Izgledaju jednako prirodno kao ono što bi bilo konvencionalni krov, prozor, tenda, pa čak i beton. Često se izrađuju od fleksibilnog “tankog filma”, što je također relativno nova i uzbudljiva tehnologija.

BIPV sustavi mogu osigurati uštede u troškovima električne energije u godinama koje dolaze. U nekim područjima solarna energija može gotovo u potpunosti zamijeniti konvencionalne električne izvore, ali u gotovo svakom području isporučena električna energija može barem pružiti dovoljno koristi da se pretvorba u fotonaponsku isplati. Zapravo, cijena tehnologije pada toliko brzo da čak i minimalno učinkovit BIPV sustav može donijeti financijsku nagradu.



BIPV sustavi mogu biti napravljeni da budu “on-grid” ili povezani s lokalnom elektroprivredom. Na taj način, ne samo da vlasnik kuće dobiva “besplatnu” električnu energiju za vlastitu upotrebu, već je također može automatski prodati natrag komunalnom poduzeću. Ne samo da možda nećete dobiti račune za struju, već ćete za nekoliko mjeseci možda dobiti povratni ček od elektroprivrede! Sustav na mreži također jamči rezervni izvor energije prema potrebi.

BIPV sustavi mogu se dizajnirati tako da se uklapaju i izgledaju poput konvencionalnih građevinskih materijala i dizajna, kao što su:

– Fasada zgrade, poput tradicionalnog pogleda ili ukrašenog stakla. Ovo je tehnologija u nastajanju koja nije usavršena, ali još uvijek može imati značajan utjecaj.

– Fotonapon se može ugraditi u vanjske strukture kao što su tende. U ovom slučaju oni su očito najučinkovitiji u područjima ili stranama zgrade koje imaju najviše sunca.

– Najčešća uporaba integriranih fotonaponskih sustava u zgradarstvu je u krovnim sustavima, gdje solarne šindre ili paneli zamjenjuju tradicionalne krovove. Opet, ove solarne ćelije često mogu biti izrađene od fleksibilnog tankog filma.

– Krovni prozori izrađeni od solarnih ćelija mogu biti vrlo učinkovit oblik BIPV-a, osobito ako su okrenuti u smjeru gdje je sunce jako.

BIPV je postao toliko napredan da ste vjerojatno bili vođeni strukturom koja ga koristi, a vjerojatno niste imali pojma. Zapravo, tehnologija potiče korištenje većeg broja prozora, krovnih prozora i ugrađenih elemenata poput vitraja. Zgrade i kuće s BIPV-om, daleko od toga da su manje privlačne, zapravo mogu biti najatraktivnije u bloku.



Koliko god gore navedene tehnologije bile uzbudljive, bilo je čak i istraživanja o ugradnji fotonaponskih solarnih ćelija u beton i druge građevinske materijale. Uskoro bi ova tehnologija mogla biti široko rasprostranjena i konvencionalna, ali za sada možete dobiti prednost dok štedite električnu energiju, smanjujete svoj ugljični otisak i služite kao model drugima.

Kutije za šminku

Kutije za šminku su sinonimi za žene. Gdje je žena tu je i kutija za šminku. Ako naiđete na neku

Udobno pocrnjeli uz solarij

Recite zbogom neugodnostima sunčanja. Nabavite preplanuli ten u vlastitom domu, u solarijima i zadržite preplanuli ten čak i za kišnih