HEKLANJE

Biti “otvoren za posao”

TEMU APP 100 E KUPON

Jako se divim vlasnicima malih tvrtki. Volim njihov poduzetnički duh, pionirski stav, ustrajnost i snagu. Imam dovoljno sreće da svakodnevno radim s njima kao njihov poslovni trener.

Kroz svoju ulogu trenera čast mi je svjedočiti hrabrosti na mnogo načina. Hrabrost za širenje i rast, hrabrost za traženje novca, hrabrost za veliki račun, hrabrost za zapošljavanje i otpuštanje kada je potrebno.



Ako nikada niste bili poduzetnik ili ste ga poznavali, ove se aktivnosti možda neće činiti kao velika stvar. U početnim fazama, vlasnici malih tvrtki bore se s onim što smatraju da mogu učiniti ili ne učiniti. Njihovo poslovanje doslovno je ograničeno njihovom vlastitom percepcijom sebe. Na primjer: vlasnik koji želi udvostručiti svoj prihod možda će morati naučiti kako se prepustiti i iskoristiti sebe kroz druge. Stoga ima smisla da većina poduzetnika mora osobno rasti i razvijati se kako bi svoje poslovanje pokrenulo naprijed. Predstavite poslovnog trenera nasuprot konzultanta. Konzultant je stručnjak i on savjetuje.

Dakle, “Što je poslovni trener?” pitaš? Poslovni trener uključuje i olakšava fokusirani dijalog. Izazivamo, ispitujemo, provociramo, nagovaramo, inspiriramo, nudimo podršku i surađujemo s našim klijentima na njihovim poslovnim pitanjima. Povremeno dajemo savjete i konzultiramo klijenta kada je to područje stručnosti. Međutim, većinu vremena ne radi se o mojoj mudrosti. Radi se o mudrosti klijenta. Treneri vjeruju da klijent ima odgovor.

Da se vratim na moju poantu, u većini slučajeva poduzetnikova ograničavajuća uvjerenja su ono što sprječava širenje posla. Kako se identificiraju ograničavajuća uvjerenja, vlasnik male tvrtke može vidjeti i biti svjestan novih mogućnosti koje dopuštaju veću svijest i izbor. Konačno, ovo me dovodi do naslova članka. Jeste li “otvoreni za posao”?

Kad smo „zatvoreni za posao“, već znamo kako je posao, kako je industrija i kako su naši kupci, ne ostavljajući mogućnost niti prostora za nešto drugo. Gdje postoji sigurnost, nema mogućnosti. Postajemo frustrirani i zaglavljeni.

Biti “otvoren za posao” znači biti svjestan svojih predrasuda, ograničenja i ograničavajućih uvjerenja (filtera) i ne dopustiti da taj način razmišljanja upravlja vašim poslovanjem. Kada smo “otvoreni za posao” lako pronalazimo prilike i rješavamo probleme. “Dobro, kako da to učinim”, kažete?

Najprije razjasnite svoje vlastite filtre razgovarajući s trenerom, pitajući svoje osoblje, intervjuirajući svog supružnika ili radeći s mentorom, a zatim ih sve zapišite.

Sljedeći je korak utvrditi kako su vas ovi filtri zaglavili ili zaustavili u vašem poslovanju. Kako vaša ograničavajuća uvjerenja utječu na vaše poslovanje i zaposlenike?



Zatim se pobrinite da ostanete “otvoreni za posao” tako što ćete sudjelovati u razgovorima o svom poslu s nekim tko zna koji su vaši filtri i voljan je reći nešto kada se pojave. To može biti zaposlenik, partner, supružnik, prijatelj, mentor ili trener.

Bit ćete iznenađeni razlikom koju ovaj jedan prijelaz sa zatvorenog na otvoreni može učiniti za vašu profitabilnost i osjećaj dobrobiti.

O autorici Aliciji Fruin



Alicia je vlasnica tvrtke Profit Consulting Co., tvrtke za poslovnu edukaciju. Oni nude obuku, savjetovanje i obuku za mala poduzeća. Alicia je osmislila preko 80 prilagođenih programa obuke i vodila te programe za stotine vlasnika tvrtki diljem zemlje u raznim industrijama. Osim toga, Alicia je podučavala menadžere, predsjednike i prodavače o tome kako izgraditi posao koji je uistinu vrijedan!