HEKLANJE

Black To Basics

TEMU APP 100 E KUPON

Kako glavni dobavljači električne energije i vlada planiraju crnu budućnost vraćajući se na tradicionalne izvore za britansku proizvodnju energije kako bi riješili prijeteći energetski jaz.

Greenwashing reklame sada su postale uobičajene u kojima su uglađene kampanje usredotočene na ‘zelenost’ i što je još važnije, ‘preuzimanje odgovornosti za naše ugljične otiske’. Možda je vrijeme da veći opskrbljivači električnom energijom i vlada poslušaju neki vlastiti savjet?



Brojni članci u tisku nedavno su uprli prstom u ove prijestupnike zbog njihovog proturječnog privatnog i javnog programa – javno smo svi spremni za tešku zelenu agendu koja zauzima središnje mjesto, od političke platforme, sve do odabira najučinkovitije vrste žarulje u vaš ormarić za prozračivanje.

Dok privatno četiri od velikih 6, posebno E.On, RWE npower, Scottish Power i Scottish and Southern Energy, svi planiraju razvoj novih generatora na ugljen, koji proizvode dvostruku količinu emisija ugljika nego korištenje tehnologije izgaranja plina. Ovo se čini čudnim ulaganjem jer je ugljen izvorni masovni zagađivač, najprljavije fosilno gorivo koje je uopće “pustilo globalno zatopljenje iz kaveza”.

Budući da veliki kandidati fokusiraju svoje kampanje vrijedne više milijuna funti oko korištenja upravo suprotne vrste goriva za generiranje svoje energije, to nas tjera da se zapitamo koji su razlozi iza ove ogromne javne kontradikcije?

Vlada ima isto toliko važnu ulogu u promicanju zelenijih obnovljivih izvora energije kako bi ublažila prijeteći energetski jaz, ali ozbiljno potcjenjuju svoje namjere da objave činjenicu da su se obvezali “osigurati dugoročnu budućnost energije na ugljen generacije”, koji je zakopan na stranici 112 vladinog izvješća.

Osim toga, prema drugom vladinom dokumentu, “20 milijardi funti novih elektrana na ugljen planira se izgraditi u Ujedinjenom Kraljevstvu prije 2020.”, čini se da će malo preostati za ulaganje, bilo da će to uložiti vlada ili veliki dobavljači u očajnički traženo istraživanje i razvoj za hvatanje i skladištenje ugljika (CSS): drugi trik za koji vlada tvrdi da ga ima u rukavu – sposobnost hvatanja emisija ugljika i njihovo sigurno zakopavanje u zemlju. Dakle, emisije ugljika iz ugljena, na primjer, bile bi sigurnije za okoliš.

To bi Ujedinjeno Kraljevstvo sve više približilo njegovim važnim ciljevima smanjenja CO2, s nekim rokovima za samo 3 godine, što je vrijeme za odluku vlade u zadnji čas. Kao što je primijetio Paul Golby, britanski izvršni direktor E.ON-a, “još je pet minuta do ponoći, a sat još uvijek otkucava” malo je vremena preostalo da vlada čak i napravi zastoj u ciljevima britanske klimatske promjene.

Šokantno, u brojnim skromnim vladinim dokumentima skrivene su činjenice: “CSS ne bi bio komercijalno održiv ako troškovi znatno ne padnu… ili ako cijena ugljika ne poraste dovoljno da pruži veći financijski poticaj”. Ovo potvrđuje da CSS nije lak odgovor na molitve vlade i velikih dobavljača da daju zeleno svjetlo korištenju resursa za energiju koji imaju velike količine ugljika, poput ugljena, koristeći CSS tehnologiju da se tome suprotstavi.



Stoga je jedino preostalo svjetlo nade za vladu da do vremena ‘sigurniji’ UCG – podzemna plinofikacija ugljena (alternativa staromodnom manje sigurnom otvorenom rudarstvu, gdje se ugljen buši umjesto kopa) bude dovoljno razvijen za široke upotrebe, a kada se u budućnosti koristi s razvijenijim CSS-om, proizvode se minimalni staklenički plinovi, mogao bi imati idealno masovno tržište za procvat kako bi cijena bila konkurentna. Vlada bi tada mogla slobodno objaviti svoju čvrstu predanost korištenju ugljena kao glavnog izvora energije i s procijenjenih pet milijardi tona prethodno nedostižnog ugljena samo ispod Firth of Fourth, kriza nedostatka energije mogla bi biti gotova u doglednoj budućnosti.

Predanost crne budućnosti nametnuta je nedavnim otvaranjem jama u Južnom Walesu u kojima će se iskopati 1000 hektara zemlje do dubine od 600 stopa, što ilustrira da rješavanje energetskog jaza nije mali podvig. Samo u 2006. godini odobreno je deset od dvanaest planskih zahtjeva za nove površinske kopove.

Pa ipak, prsti iz Ujedinjenog Kraljevstva uvijek su prvi upereni u nacije koje se oslanjaju na proizvodnju energije iz ugljena poput Kine i Indije – ali kako se čini da se Ujedinjeno Kraljevstvo ponovno usredotočilo na korištenje nezdravijih konvencija za proizvodnju energije kao što je ugljen, djeluje pomalo licemjerno.



S općim izborima koji su nam na vidiku, zelenom energijom se manipuliralo da igra nešto poput taktike dima i zrcala kao sredstva za jačanje vladine izborne kampanje naizgled preuzimajući prednost u izvođenju čuda za rješavanje krize nedostatka energije, pružanjem pouzdano i ekološki prihvatljivo rješenje za opskrbu energijom, uz istovremeno smanjenje emisija: sve prije roka.

Uzimajući ovo u obzir, budućnost izgleda crna, Alistair Darling je u svibnju 2007. izvijestio da bi masovni planirani razvoj elektrana na ugljen mogao “obvezati [nas] na goleme emisije za 40 godina”. To, naravno, ukazuje na to da je potencijalno pobjednički način opskrbe čišćom energijom korištenjem zelenijih obnovljivih izvora jednostavno izvan dnevnog reda (posebno s glasinama da Ujedinjeno Kraljevstvo odustaje od svojih ciljeva vezanih uz klimatske promjene) – jednostavno nitko to još nije rekao milijunima glasača .

Stjecanje prava i vaš 401(k)

Imate li mirovinski račun 401(k)? Jeste li već obučeni? Prije nego što prijeđete na svoj sljedeći posao, važno je saznati