HEKLANJE

Dobra njega zuba kod kuće može učiniti da vaši zubi izgledaju sjajno!

TEMU APP 100 E KUPON

Korištenje kvalitetne četkice i paste za zube može pomoći da vaš osmijeh ostane blistav!

Kada govorimo o njezi zuba, mnogi ljudi pomisle na odlazak zubaru svakih 6 mjeseci. Redovito idete zubaru, zar ne? OK, možda od nas neće zbog vremena ili troškova. Drugi najbolji način da zaštitite svoje zube je pridržavanje redovnog režima njege zuba kod kuće. To bi uključivalo ne samo pranje zubi kvalitetnom četkicom za zube, već i korištenje neke vrste paste za zube i redovitu upotrebu konca za zube. Čišćenje zubnim koncem vjerojatno je najmanje korišten, ali najučinkovitiji način čišćenja dijelova zubi do kojih nije moguće doći samo četkanjem.



Pasta za zube je pasta koja se koristi, gotovo uvijek zajedno s četkicom za zube, za čišćenje zuba. Dobra oralna higijena zahtijeva dosljedno svakodnevno pranje zuba, po mogućnosti nakon svakog obroka. Prvo spominjanje paste za zube pronađeno je vjerovali ili ne u egipatskim spisima. Pasta za zube tada je vjerojatno bila mješavina začina poput sale i paprene metvice i vjerojatno nekih biljaka. Iako to nije baš naša ideja dobrog okusa, najvjerojatnije je bio vrlo učinkovit za zadržavanje raspadajućih čestica hrane i smatran je dobrom osnovnom njegom zuba dana.

U kasnim 1800-ima pasta za zube i njega zuba postali su industrija u razvoju za mnoge manje tvrtke. Oralna higijena tog dana bila je mješavina krede i raznih soli osmišljena više kao abraziv za struganje plaka nego za čišćenje usta. Sada znamo da su te vrste zubnih pasti ili praškova zapravo oštetile zube zbog abrazivne prirode sastojaka. Abrazivnost je ostrugala i oštetila prevlaku cakline koja je štitila zube i učinila ih osjetljivijima na propadanje i nakupljanje plaka.

Do 1900. godine soda bikarbona je ušla u komercijalne proizvode za zubnu pastu zajedno s malom količinom otopine vodikovog peroksida. To su vjerojatno bili sami počeci proizvoda za izbjeljivanje zubi za masovno tržište. Iako su se prave paste za čišćenje zuba prvi put pojavile na tržištu u 19. stoljeću, nisu bile jako popularne sve do sredine 1900-ih. Tvrtka Colgate & Company proizvela je pastu za zube u prvoj sklopivoj tubi, sličnoj tubi koju koristimo danas. To su zapravo bili prvi proizvodi koji su sadržavali osnovne spojeve za posvjetljivanje i izbjeljivanje zubi Vodikov peroksid, iako se danas u većim koncentracijama koristi za uklanjanje mrlja i izbjeljivanje zubi. Iako se praškovi za zube, proizvod koji je prethodio pasti za zube, nisu pojavili na tržištu sve do tog vremena, tek sredinom 1950-1960 moderna pasta za zube, koju prepoznajemo, postala je sredstvo izbora za čišćenje zubi.

Fluorid se počeo dodavati pastama za zube 1950-ih i 1960-ih. Fluorid je još uvijek kontroverzan zbog navodne “opasnosti” bilo čega kemijskog. Iako fluorid nije dobar za ljude u velikim količinama, činjenica je da je broj karijesa kod djece dramatično opao kako je fluor dodan u opskrbu vodom u nacijama. Naravno, nema sumnje da je fluor bio ključan u smanjenju broja zubnih karijesa.

Poput mnogih šampona, zdraviji sastojci (kao što je soda bikarbona, pseudo-tečnost za ispiranje usta itd.) često se kombiniraju u bazne mješavine različitih kvaliteta i reklamiraju se kao korisni. Pasta za zube najčešće se prodaje u savitljivim tubama, iako se može kupiti i u tvrdim plastičnim posudama s pumpicama. Pakiranja dizajnirana da stoje uspravno, kako bi se omogućila upotreba veće količine paste za zube, relativno su novija inovacija. Međutim, potrebno vam je samo malo paste za zube da obavite posao. Upamtite da je proizvođačima pasta za zube u interesu da pretjerano koristite njihov proizvod, što će vjerojatnije kupovati. Količina veličine zrna graška više je nego dovoljna za dobro pranje zubi.

Pasta za zube dolazi u raznim okusima, s onima koji se prodaju djeci! Ima okus naranče, cimeta i žvakaće gume. Okus, međutim, nema nikakve veze s kvalitetom proizvoda, ali bi neke ljude i djecu mogao natjerati da dulje četkaju zube. Stoga za dobro četkanje zuba koristite kvalitetnu pastu za zube i četkicu s mekim vlaknima. Vaši zubi i desni će vam biti zahvalni!

Zašto menstruacija kasni?

Pubertet je vrijeme kada ljudska vrsta uspostavlja sposobnost za reprodukciju. Mehanizam koji regulira u tijelu kada će nastupiti pubertet, zauvijek