HEKLANJE

Stjecanje prava i vaš 401(k)

TEMU APP 100 E KUPON

Imate li mirovinski račun 401(k)? Jeste li već obučeni? Prije nego što prijeđete na svoj sljedeći posao, važno je saznati imate li u potpunosti svoj mirovinski račun prije nego što se preselite. Ako niste, mogli biste izgubiti stotine ako ne i tisuće dolara u doprinosima poslodavca.

Dodjela se jednostavno odnosi na postotak imovine vašeg računa koji se ne može izgubiti. Drugim riječima, sve što doprinesete svom planu 401(k) uvijek je vaše, uključujući sav novac koji se prebaci.



Ako vaš poslodavac doprinosi vašem planu, raspored stjecanja prava na doprinos poslodavca je dio plana. Ovaj raspored povezan je u postotku koji se ne može oduzeti od doprinosa poslodavca za svaku godinu radnog staža sve dok ne postanete u potpunosti – 100% – doprinosa poslodavca.

Rasporedi stjecanja prava razlikuju se ovisno o poslodavcu. Ogledni raspored mogao bi uključivati da ste u potpunosti stečeni nakon tri godine službe. Nakon prve godine raspored vam može dodijeliti jednu trećinu; nakon dvije godine možete biti uložene dvije trećine; konačno biste nakon svoje treće godišnjice imali puno pravo na doprinose svog poslodavca, dakle bili biste 100% stečeni.

U svim slučajevima, nakon napuštanja tvrtke, vaš doprinos i sva novčana sredstva ostaje vaša. Međutim, ovisno o rasporedu stjecanja prava vašeg poslodavca, samo postotak sredstava koje je vaš poslodavac doprinio zapravo možete zadržati. Ako odete prije nego što ste u potpunosti stečeni, možete izgubiti značajnu količinu novca. Stoga je potrebno izračunati nadmašuju li financijske koristi od novog posla potencijalni gubitak doprinosa poslodavca na vašem računu 401(k).