HEKLANJE

Borba protiv prhuti

TEMU APP 100 E KUPON

UZROCI PRHUTI

Iako uzrok prhuti nije u potpunosti razjašnjen, trenutno se teoretizira da je jedan od glavnih uzroka kvar prirodne lipidne barijere vlasišta, ostavljajući ga izloženijim infekciji mikroskopskim kvascima koji se obično nalaze u vlasištu. Kada gljivica pretjerano poraste, to dovodi do upalnog odgovora koji velikom brzinom ubija stanice vlasišta, koje se pak skidaju u obliku ljepljivih mrlja i ljuskica.



Stanje se identificira prema:

– Bijele ili prozirne ljuskice na tjemenu, kroz kosu i na odjeći.
– Svrbež vlasišta koje može biti crveno i upaljeno.

Neki mladi tinejdžeri otkriju da im se prhut pojavi kad uđu u pubertet jer se njihove higijenske navike nisu promijenile kako bi odgovorile na izazove nedavno ubrzane proizvodnje sebuma.

Stres, loša higijena i loša prehrana mogu učiniti vlasište osjetljivijim na perut. Posebno je poznato da hrana s visokim sadržajem šećera pogoršava gljivične infekcije.

Kosu treba redovito četkati kako bi se ljuskice opustile i potaknula prokrvljenost vlasišta, što će ubrzati prirodni imunološki odgovor na infekciju.

LIJEČENJE PRHUTI

Malo je navika koje možete razviti i prirodnih tretmana koje možete koristiti za liječenje prhuti.



Prehrana: Višak šećera u prehrani može pogoršati gljivičnu infekciju. Pokušajte smanjiti unos svih šećera i rafiniranog škroba dok liječite prhut.

Čišćenje: temeljito izmasirajte vlasište vršcima prstiju prilikom pranja šamponom. To će pomoći olabaviti i ukloniti mrtve ljuskice kože i spriječiti nastavak infekcije. Perite kosu svakodnevno dok infekcija ne nestane.

Kondicioniranje: Zaštitno sredstvo za kosu koristite samo na vrhovima kose. Izbjegavajte nanošenje regeneratora na vlasište gdje može začepiti pore i ometati zacjeljivanje kože.



Ostali tretmani:

– Masaža: Masiranje vlasišta nekoliko puta dnevno samo jastučićima prstiju potaknut će dotok krvi u folikule dlake i pomoći u opuštanju mrtvih ljuskica kože.

– Češljanje: Svakodnevno temeljito četkanje kose pomoći će opustiti i ukloniti mrtve ljuskice kože, povećati nesmetan protok sebuma duž vlasi kose i povećati dotok krvi u folikule dlake.



– Operite ruke nakon četkanja i njegovanja kose: Gljivične infekcije kože vrlo su zarazne i lako se ponovno zaraziti i proširiti na druga područja tijela. Zbog toga je važno svakodnevno prati kosu i četkati ljuskice prhuti – kako zdrava područja vlasišta ne bi bila zaražena. Pranje ruku nakon češljanja, masaže i njegovanja kose također će pomoći u sprječavanju ponovne infekcije ili unakrsne infekcije.

Dokazano je da sljedeće biljke i hranjive tvari smanjuju infekcije prhuti:

Prirodni unutarnji tretmani za perut

Alfa-lipoična kiselina, vanadyl sulfat, Gynema Sylvestre i krom prirodni su regulatori razine šećera u krvi. Može pomoći u sprječavanju širenja infekcije održavajući normaliziranu razinu šećera u krvi.

List masline i list origana prirodni su sustavni antifungicidi.

Prirodni vanjski tretmani za prhut

Sljedeće biljke mogu se koristiti kao tonik za smanjenje gljivičnih infekcija na lokalnoj osnovi. Ekstrakti ovih biljaka ili nekoliko kapi njihovih eteričnih ulja otopljenih u gelu aloe vere ili hamamelisa mogu uvelike ublažiti simptome svrbeža i ljuštenja kod prhuti. Ulje čajevca posebno je učinkovito protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija.
muškatna kadulja
Pustinjska kadulja
Eukaliptus
Fumitorni
Ginkgo Biloba
Ginsen
Ekstrakt sjemenki grejpa
Eterično ulje grejpa
Ekstrakt sjemenki grožđa
Eterično ulje bobica kleke
Eterično ulje lavande
Limunska trava
Mirta
Origano
Poike korijen
ružmarin
Ulje čajevca