HEKLANJE

Borba protiv prijevara ne poznaje granice

TEMU APP 100 E KUPON

Kanada i Sjedinjene Države dijele slične kulture, entuzijazam za sport i zajedničku granicu.

Nažalost, pokazalo se da granica nije prepreka shemama prijevare koje ciljaju žrtve u obje zemlje. Naoružani internetom i mobilnim telefonima, prevaranti ciljaju žrtve – od kojih su mnogi stariji Amerikanci – u ovim prekograničnim shemama. Koristeći lažna imena i elektroničke trikove skrivaju tko su i gdje su zapravo.



Dobra vijest je da poštanska inspekcijska služba SAD-a surađuje s kanadskom policijom na zaustavljanju ovih zločina. Prevencija je ipak najbolji lijek. Glavni poštanski inspektor LR Heath potiče potrošače da se zaštite slijedeći ove savjete:

• Budite oprezni sa svime što obećava velike svote novca, kao što su nagradne igre ili dobici na lutriji, u zamjenu za vašu predujam, donaciju ili ulaganje.

• Nemojte biti pod pritiskom donošenja odluke o ponudi. Prvo provjerite.

• Budite oprezni s tvrtkama koje pokušavaju prikriti svoje poštanske adrese i telefonske brojeve te izbjegavaju pitanja o svom poslovanju.

• Imajte na umu da ako odgovorite čak i na jednu od ovih “ponuda”, vaše će ime biti dodano na popis “sramota” od strane ovih kriminalaca. To su popisi kontakata, slični onima koje koriste legitimne tvrtke, koji prate ljude koji su u prošlosti nasjeli na prijevare. Kupuju ih i prodaju ta kriminalna poduzeća i možete računati da ćete ponovno biti meta.

Delores J. Killette, zastupnica potrošača pri Poštanskoj službi, rekla je: “Starije Amerikance treba educirati kako bi izbjegli da postanu žrtve prijevare potrošača i uvjeriti ih da je u redu reći ‘ne’ nagovaranju. Ali i njihova djeca, od kojih su mnoga baby boomers, također moraju igrati ulogu. Moraju paziti na starije roditelje i bake i djedove kako bi ih zaštitili od prevaranata. Borba protiv prijevara doista je obiteljska stvar.” Obrazovane obitelji najbolja su obrana od ovih prevaranata – ako prepoznaju znakove upozorenja.