HEKLANJE

Com ili net – Koja je razlika između ovih ekstenzija domene

TEMU APP 100 E KUPON

Jeste li se ikad zapitali koja je razlika između ekstenzija imena domena .com i .net? Odabir pravog imena domene presudan je jer može imati utjecaja na vaš brend i ljestvicu u pretraživanju. U ovom ćemo članku objasniti razliku između domene .com i .net i onoga koje je bolje za vaše web mjesto.
Što su ekstenzije domena .Com i .Net?
Naziv domene adresa je vaše web lokacije na Internetu. Imena domena uvijek imaju nastavak. To se ponekad naziva i TLD, što je skraćenica od domene najviše razine.
Na primjer:
example.com
example.net
example.org
Prilikom izrade web stranice možete birati između širokog raspona proširenja domene. Većina ekstenzija domena nema ograničenja u upotrebi, a posljednjih je godina stvoreno puno novih ekstenzija domena. Međutim, izvorno su napravljena proširenja za različite vrste web stranica. Imaju specifična značenja. Morate odabrati proširenje imena domene koje odgovara vašem poslovanju, a istovremeno vam pomaže u izgradnji prepoznatljive marke u vašoj industriji. Pogledajmo razliku između najpopularnijih ekstenzija domena .com i .net da bismo vidjeli što je bolje za vaše poslovanje.
Razlika između .Com i .Net domena
Com i Net su dva najpopularnija proširenja imena domena. Ako vaše željeno proširenje naziva domene .com nije dostupno, tada ćete možda biti u iskušenju da umjesto njega koristite .net.
Međutim, .net u većini slučajeva nije dobra opcija za vaše poslovanje.
“Com” u nazivu .com domene označava “komercijalno” mjesto. To može obuhvaćati poslovne web stranice, web stranice koje žele zaraditi putem interneta, osobne web stranice, blogove, portfelje i još mnogo toga. S druge strane, .net domene znači „mreža“. Dizajniran je za davatelje usluga interneta, umrežavanja i e-pošte. Ako se pitate o .org, to znači “organizacija” i izvorno je namijenjen neprofitnim organizacijama.
Kada biste trebali odabrati .Com ime domene?
Proširenje domene .com sinonim je za internet od “dot-com” krajem 1990-ih. Preko 40% svih registriranih imena domena su .com domene. Ljudima je puno lakše zapamtiti .com ime domene nego bilo koje drugo proširenje domene. To je poznato i umirujuće, a osim toga čini vašu web stranicu profesionalnom.
Također, većina mobilnih tipkovnica ima namjenski .com gumb. To nećete naći za .net (ili bilo koje drugo proširenje). Postoji samo jedan problem. Vjerojatno ste primijetili da su .com imena domena toliko popularna da se čini da su sva dobra već uzeta! Međutim, još uvijek postoji mnogo pametnih načina za dobivanje savršenog .com naziva domene.
Evo nekoliko stvari koje treba isprobati:
– Provjerite predstavlja li vaše ime domene vaše poslovanje i ono što radite.
– Ako je zauzeto vaše željeno ime domene, možete dodati riječ prije ili poslije nje kako biste je učinili jedinstvenom. Ovdje bi vaša lokacija mogla dobro funkcionirati.
– Osigurajte da se ime vaše domene može lako izgovoriti i zapamtiti. U imenu domene nemojte koristiti crtice ili brojeve.
– Iskoristite mrežne generatore imena domena. Ovi besplatni alati pomoći će vam da smislite pametne ideje o imenima domena koje su jedinstvene i još uvijek dostupne.
Kada biste trebali koristiti proširenje domene .Net?
Proširenje .net u nekim slučajevima još uvijek ima smisla. Mogli biste ga koristiti ako nudite internet, umrežavanje, hosting baza podataka, hosting e-pošte ili slične usluge. Možda čak želite koristiti .net ime domene ako uistinu odgovara vašoj marki.
Na primjer, Behance.net je popularna zajednica internetskog dizajna koja za svoju web stranicu koristi proširenje domene .net. Odgovara im jer su željeli biti mreža umjetnika, dizajnera i tvrtki koje traže talente. Manje od 4% svih registriranih imena domena koristi ekstenziju .net domene.
Zašto biste mogli doći u iskušenje da koristite proširenje .Net
Jeste li ikad pokušali registrirati .com domenu i vidjeli ste nešto slično?
Registratori imena domena često predstavljaju .net kao glavnu alternativu .com. Zbog toga biste mogli pomisliti da se češće koristi nego što zapravo jest. Čak i najpoznatije tvrtke za internetske i mrežne usluge koriste naziv domene .com za svoje poslovanje. Naravno, 4% je još uvijek puno imena domena. Zapravo preko 13 milijuna. Možda se pitate tko koristi sva ona .net imena domena. U mnogim se slučajevima domene .net zapravo ne koriste. Mnoge tvrtke registriraju .net proširenje tako da ga nitko drugi ne može preuzeti. Ne smiju koristiti .net domenu ili je mogu preusmjeriti na svoj .com. web mjesto. Također, neke su tvrtke započele s .netom jer nisu mogle dobiti .com koji su željele. Većina ih je kasnije prebačena na .com domensko proširenje, često držeći registrirano ime domene .net iz tehničkih i pravnih razloga.
Mnogi nas korisnici pitaju koje će im proširenje domene pomoći da se rangiraju više.
Ako gledate bilo .com ili .net, to ne znači da ste se odlučili iz SEO perspektive. Tražilice će se s oba proširenja domene ponašati isto. Samo se usredotočite na najbolje prakse iz SEO-a i stvorite korisni ciljani sadržaj za rangiranje više. Važan dio je samo ime vaše domene, a ne proširenje.

Mogućnosti kućnog poslovanja

Ako želite raditi od kuće, postoje mnoge poslovne mogućnosti koje možete istražiti. Možete postaviti dnevni dom za djecu, osobe s